Частка російського газу в Німеччині впала з 55% до 26%

Станом на кінець червня, частка поставок природного газу з росії у Німеччині зменшилася з 55% до 26%.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у третьому звіті про прогрес у сфері енергетичної безпеки, опублікованому у середу міністерством економіки та захисту клімату ФРН.

«Раніше частка поставок російського газу становила в середньому 55%. До кінця червня 2022 року цей показник впав до 26%», - йдеться у звіті.

Зазначається, що таке скорочення також є наслідком дій російського газпрому, який у червні під приводом технічних проблем скоротив потік газу по газопроводу «Північний потік-1» до 40%. Очікується, що у липні частка поставок російського газу ще більше зменшиться «через щорічний ремонт трубопроводів, під час якого газ не надходить».

«Як альтернатива російському газу були збільшені поставки природного газу з Норвегії та Нідерландів, а імпорт скрапленого природного газу значно зріс», - зазначається у звіті.

Зокрема, у співпраці з федеральними землями уряд ФРН працює над тим, щоб уже у 2022 та 2023 роках у Німеччині ввести в експлуатацію декілька додаткових плавучих СПГ-терміналів.

За оцінками мінекономіки Німеччини, незалежність від російського газу загалом може бути досягнута в країні до літа 2024 року – «це вимагає диверсифікації, економії, швидшого нарощування виробництва водню та масового розширення використання відновлюваних джерел енергії».

У 2021 році Німеччина закупила 46 млрд кубометрів природного газу з росії.

Читайте також: росія використовує газ як зброю та намагається розсварити країни ЄС - віцепрезидент Єврокомісії

Як повідомляв Укрінформ, у середу президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що наразі 12 країн ЄС зіткнулися із повним або частковим перериванням у постачанні газу з росії, а поведінка рф свідчить про те, що ЄС має готуватися до реагування на повне переривання постачання російського газу.