Німеччина має підстави зупинити Nord Stream 1 – Оператор ГТС

Німеччина має підстави скасувати юридичні виключення із законодавства, що застосовується для транспортування газу трубопроводом «Північний потік-1».

Про це розповів генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон, передає Укрінформ із посиланням на повідомлення пресслужби компанії в Телеграмі.

«Німецький уряд виходив з того, що цей газогін мав сприяти розвитку конкурентного ринку, зміцнити енергетичну безпеку Європи тощо. Наразі ми бачимо, що підстав вважати, що «Північний потік-1» якось сприяє енергетичній безпеці Європи немає. Навпаки – росія створила енергетичну кризу, зупинила постачання газу до ряду країн», - зазначив він.

Макогон уточнив, що від зупинки чи обмеження транзиту газу «Північним потоком-1» постраждає лише росія, адже поки Європа готується до відмови від газу рф, транспортувати ресурс до країн ЄС можна маршрутом через Україну.

Читайте також: Транспортування газу в обхід України робить вразливою всю Європу - ОГТСУ

Як повідомлялось, раніше ОГТСУ та НАК «Нафтогаз» звернулися до Федерального міністерства економіки та захисту клімату й Федерального мережевого агентства (BNetzA) ФРН з пропозицією переглянути рішення про виключення, застосованого для транспортування газу «Північним потоком-1», та оцінки безпеки постачання газу до Європи зазначеним російським трубопроводом.

У зверненні йшлося, що виключення з положень законодавства Німеччини були надані компанії-оператору «Північного потоку-1» на підставі припущень, що газопровід сприятиме зміцненню безпеки постачання газу до Європи, принципам ринкової конкуренції та енергетичної солідарності.

Однак значні зміни в обставинах з моменту ухвалення рішення про дерогацію є достатньою правовою підставою для BNetzA переглянути рішення.