Через «Суджу» можна перекачувати газу удвічі більше законтрактованих об'ємів - ОГТСУ

Через газовимірювальну станцію "Суджа" можна перекачувати 244 млн кубометрів газу на добу - це удвічі більше порівняно із законтрактованими об'ємами транзиту.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ТОВ "Оператор ГТС України".

"Через точку ГВС «Суджа» проходить три газопроводи діаметром 1400 мм – «Єлець-Кременчук-Кривий Ріг», «Прогрес» та «Уренгой- Помари-Ужгород» – із загальною технічною потужністю по транзиту 244 млн кубометрів на добу. Ці обсяги в понад два рази перевищують загальний транзитний потік через українську ГТС згідно поточних контрактних зобов’язань (109,6 млн куб. м на добу)", - йдеться у повідомленні.

У компанії зауважили, що середньодобовий обсяг транзиту через точку з’єднання «Суджа» у 2020 році складав 130,1 млн кубометрів, а у 2017 році доходив до 181,2 млн кубометрів. Максимальні обсяги транзиту через Суджу в 2020 році становили 165, 1 млн кубометрів, у 2017 році - 247,7 млн кубометрів.

Також ОГТСУ спростовує твердження Газпрому про неможливість здійснити переніс потоків з «Сохранівки» на точку «Суджа».

"Аналогічний переніс потужностей з ГВС «Сохранівка» на ГВС «Суджа» вже відбувався з 12 по 25 жовтня 2020 року у зв’язку з плановими ремонтами. Тоді транзит газу через точку входу «Суджа» складав 165,1 млн куб. м на добу", - зазначили в ОГТСУ.

Крім того, за існуючою транзитною угодою на 2020-2025 роки, яка передбачала транзит 65 млрд кубометрів природного газу у 2020 році, контрактна потужність по точці «Суджа» складала 150,7 млн кубометрів на добу.

Читайте також: Україна змушена припинити транзит газу через станцію «Сохранівка»

Як повідомлялося, ТОВ "Оператор ГТС України" змушене призупинити транзит газу через ГВС "Сохранівка" внаслідок втручання загарбників у роботу газотранспортної системи. У квітні ОГТСУ зафіксував втручання російських військових в операційну роботу компресорної станції «Новопсков» у Луганській області. Тоді компанія попереджала про можливість призупинки роботи станції внаслідок такого втручання, що потягне за собою зупинку транзиту через ГВС "Сохранівка".

Через КС "Новопсков" проходила майже третина транзиту до Європи з газовимірювальної станції (ГВС) "Сохранівка".