Гетманцев: Видатки бюджету ростуть набагато більшими темпами, ніж доходи

Видаткова частина бюджету росте набагато більшими темпами, ніж доходи. Зростає і дефіцит держбюджету.

Про це в блозі Укрінформу написав голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«З перших днів і тижнів війни стало очевидно, що доходної частини держбюджету через падіння економіки і потреби фінансувати оборону, що зросли в рази, не вистачає. Це видно як з видаткової частини бюджету, що росте набагато більшими темпами, ніж доходи, так і зі зростання дефіциту держбюджету. Якщо доходи держбюджету за чотири місяці зросли на 15%, то витрати збільшилися на 45% (проти аналогічного періоду 2021 р.)», — зазначив голова фінансового комітету.

Читайте також: Податкова в квітні перевиконала план наповнення бюджету на 2,5 мільярда — Гетманцев

За січень – квітень 2022 року витрати держбюджету досягли 558,1 млрд грн (+44,8% ), або на 172,8 млрд грн більше порівняно з 4 місяцями 2021 р., у тому числі за загальним фондом — 523,3 млрд грн (+52,1%).

Тому, за словами Гетманцева, жорстка раціоналізація видатків, до якої вдався уряд, фінансуючи у пріоритетному порядку статті на армію, оборону, правопорядок, критичну інфраструктуру, заробітну плату, пенсії та інші соціальні трансферти, а також обслуговування держборгу, — абсолютно обґрунтована.

Як повідомлялося, в березні Міністерство фінансів України скоротило фінансування непріоритетних напрямків на 107 млрд гривень. За словами міністра фінансів Сергія Марченка, наразі проводяться тільки ті видатки, які забезпечують життєдіяльність держави.