У зоні бойових дій перебувають активи відновлюваної енергетики на $5,5 мільярда - Міненерго

Вартість активів відновлюваної енергетики, розташованих у зоні бойових дій, перевищує $5,5 мільярда.

Про це повідомив в інтерв'ю Укрінформу заступник міністра енергетики з питань євроінтеграції Ярослав Демченков.

"За підрахунками, зараз у зоні бойових дій перебувають активи на суму понад 5,5 млрд доларів і ще майже 4 млрд доларів інвестицій під знаком питання у сусідніх областях. Вже є значні збитки відновлюваної енергетики", - сказав Демченков.

Читайте також: В Міненерго розповіли, до чого призведе зупинка фінансування енергосектору рф

За його словами, вітрові електростанції виробили утричі менше енергії порівняно з аналогічним періодом 2021 року. Генерація сонячних електростанцій знизилася на 40%.

Заступник міністра підкреслив, що до повномасштабної війни безвуглецева енергетика займала 70% енергобалансу України. Зараз енергосистема працює за рахунок атомної та теплової генерації.

"Пріоритет воєнного часу полягає насамперед в тому, щоб наші громадяни отримали доступну електроенергію. Ми розуміємо, що люди перебувають у бомбосховищах - без води, світла, гарячої їжі. І не зможуть все це мати без електроенергії", - зазначив Демченков.

Водночас, за його словами, через зменшення споживання Україна має можливість експортувати надлишок електроенергії.

Читайте також: Ситуація з радіацією в зоні ЧАЕС невідома - система моніторингу не працює

"Ми зараз проводимо активні консультації для її реалізації у найближчій перспективі. Дуже важливо, щоб ми мали можливість продавати надлишки електроенергії, щоб отримувати кошти й підтримувати компанії енергосектору", - сказав заступник міністра.

Він зауважив, що надалі ставка у розвитку української електроенергетики робитиметься на атомну генерацію та ВДЕ.

Як повідомлялося, за даними Української асоціації відновлюваної енергетики, половина потужностей "зеленої" енергетики України перебуває під загрозою знищення через розв'язану росією війну.