Україна закликає ЄС запровадити енергетичне ембарго проти росії - Шмигаль

Україна закликає європейських партнерів запровадити проти росії енергетичне ембарго, включаючи імпорт нафти та газу.

Про це Прем’єр-міністр Денис Шмигаль сказав під час спільної пресконференції з високим представником Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозепом Боррелем, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми вдячні Євросоюзу за введення п’ятого санкційного пакета, але ми чекаємо і готові спільно працювати над тим, щоб у росії не було більше коштів, якими вона б могла фінансувати цю війну. А це означає нові санкції, нові обмеження. Ми закликаємо до енергетичного ембарго, включаючи імпорт нафти і імпорт газу. Це не процес одного дня, але вже сьогодні ми хочемо почути, що ЄС відмовиться від російських енергоресурсів. Ми закликаємо європейських політиків знайти шляхи, як це можна зробити у найближчий час, це і в інтересах самої Європи", - заявив Шмигаль.

Читайте також: Санкції проти росії необхідно нарощувати ще більше – Зеленський

Він додав, що воєнні злочини і злочини проти людяності в Бучі та інших містах України вимагають негайних дій міжнародної спільноти, бо словами точно не зупинити звірства, які вчиняє росія.

"Сьогодні ми отримали підтвердження того, що ЄС буде спільно з нами працювати над тим, аби притягнути до відповідальності всіх, хто вчиняв ці звірства та є причетний до геноциду українського народу. Ця співпраця буде проходити в рамках спільної слідчої групи для документування і розслідування всіх російських злочинів", - додав Шмигаль.

Читайте також: Подоляк – Європі: Барель російської нафти дорівнює літру крові українця

Дії, а не слова допоможуть зупинити цю війну, і Україна потребує більше зброї, фінансової допомоги, а росія, вочевидь, потребує більше санкцій, наголосив глава уряду.

Як повідомлялося, очільниця Європейської комісії Урсул фон дер Ляєн Урсула фон дер Ляєн та Жозеп Боррель 8 квітня прибули з візитом до України.

Читайте також: ЄС збільшить військову допомогу Україні на 500 млн євро – Боррель

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль разом з керівниками ЄС та прем'єром Словаччини Едуардом Геґером відвідали Бучу на Київщині, де побачили наслідки злочинів, вчинених російськими військовими проти мирних людей.