Стартові ціни газу на українській біржі стабілізувалися

За період 11-23 жовтня стартові ціни природного газу на Українській енергетичній біржі (УЕБ) стабілізувалися.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в огляді ринку природного газу УЕБ.

«Стартові ціни ресурсів мали неоднорідну тенденцію, що відповідала європейській: спад попереднього тижня та помірне зростання поточного. У підсумку, станом на п’ятницю середні стартові ціни перебували на рівні, аналогічному до кінця першої декади жовтня», - йдеться в повідомленні.

На Українській енергетичній біржі торгували ресурсом жовтня, листопада та грудня. Загалом, у період 11-23 жовтня заявки на купівлю та продаж природного газу формували 10 компаній, серед них – «Нафтогаз Трейдинг», «Крафт Енерджі», «Укренергоекспорт».

Зазначається, що загалом за два тижні реалізовано 20,075 млн куб. м. ресурсу жовтня в ГТС, 23,8 млн куб. м. ресурсу листопада в ГТС та 1,2 млн куб. м. ресурсу жовтня в ПСГ.

Читайте також: Ціна газу на Українській енергетичній біржі почала знижуватися

На європейських хабах ціна газу протягом минулих двох тижнів після стрімкого зростання (до 15 жовтня) почала знижуватися. Найнижчі котирування спостерігались на хабі THE: 86,04 євро/МВт-год станом на 22 жовтня. На інших хабах спотова ціна була вищою - до 91,72 євро/МВт-год на TGE/POLPX.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" розраховує, що до травня наступного року ціна на газ стабілізується і у річному тарифі населення отримає ціну «блакитного палива» на прийнятному рівні.