Погашення боргів: Нафтогаз квапить тепловиробників із мировими угодами

"Нафтогаз України" закликає виробників тепла прискорити роботу з укладання мирових угод про погашення заборгованості за газ для якнайшвидшого розблокування їх рахунків.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті компанії

"Якнайшвидше укладання мирових угод з Нафтогазом вкрай важливе для зняття арешту з рахунків підприємств-боржників, вчасного їх входження в опалювальний сезон, стабільного тепло- та гарячого водопостачання населення", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що алгоритм врегулювання заборгованості Нафтогаз затвердив ще 7 вересня, а відповідна інформація доведена до підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) 10 вересня. Однак за того часу з відповідними пакетами документів до Нафтогазу звернулося лише 15 ТКЕ з потенційних 60 підприємств-підписантів.

У НАК повідомили, що угоди з ТКЕ, основний борг яких складає менше 10 млн грн, передбачають його виплату рівними частинами протягом 60 місяців. В свою чергу тепловиробники з більшим боргом зможуть сплатити його рівними частинами протягом 72 місяців.

Читайте також: АМКУ рекомендує Нафтогазу переглянути умови договорів з виробниками тепла

У Нафтогазі підкреслюють, що пропонований компанією алгоритм врегулювання заборгованості також передбачає відтермінування сплати штрафних та фінансових санкцій, які в подальшому підлягатимуть списанню в порядку та у спосіб, передбачений Законом України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення».

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів планує перерахувати підприємствам теплокомуненерго (ТКЕ) понад 30 млрд грн на компенсацію різниці між ринковим та встановленим тарифами на газ.