Малий, середній бізнес та «зелені» проєкти є пріоритетами діяльності ЄБРР в Україні

Розвиток сектору малого й середнього бізнесу (МСБ) та перехід до нової «зеленої» економіки є стратегічними пріоритетами роботи Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) в Україні.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомила керівник напряму ЄБРР з підтримки та розвитку МСБ в Україні Катерина Рігг на брифінгу з нагоди проведення конференції “Кругова економіка: можливості й переваги для малих, середніх та великих компаній” (за підтримки уряду США).

За її словами, одне із завдань банку — підвищення екологічної свідомості малого й середнього бізнесу, рівня його обізнаності з можливостями та перевагами ресурсоефективності і скорочення витрат у довгостроковій перспективі. Зокрема, Рігг нагадала, що більш ефективний виробничий процес допоможе використовувати менше води, енергії, палива. Заміна паперового процесу на цифрові рішення зменшує потребу у виробництві паперу.

“Нещодавно ЄБРР провів дослідження з оцінки бізнес-середовища в Україні. І виявилося, що лише 9% підприємців турбує вплив їхнього бізнесу на екологію та довкілля”, - нагадала Рігг.

Читайте також: Шмигаль обговорив з керуючим директором ЄБРР підтримку реформ

За її словами, мало хто знає, що у світі 55% із понад 50 млрд тонн парникових викидів на рік генерує неефективна енергетична система, а 45% – лінійна економіка, яка характеризується надмірним споживанням, хибними підходами до виробництва товарів та браком системного мислення. На відміну від лінійної, кругова економіка (економіка замкненого циклу), підкреслила представниця ЄБРР, є економікою з нульовим рівнем відходів, коли усе вироблене і спожите може безпечно повернутися до природи й суспільства.

Кругова економіка, поміж іншого, передбачає редизайн продуктів на більш довговічні, які підлягають ремонту і переробці. Це також означає зміну способу використання товарів і послуг, нові підходи до генерування й використання енергоресурсів, переосмислення ідеології та принципів споживання.

Читайте також: ЄБРР надасть €140 мільйонів на модернізацію теплоенергетичного комплексу столиці

Як повідомлялося, Європейський банк реконструкції та розвитку має статус міжнародної фінансової організації з найвищим кредитним рейтингом (ААА). Банк створили у 1991 році. Зараз його членами є 69 країн, Євросоюз та Європейський інвестиційний банк. Україна є членом ЄБРР із серпня 1992 року. Банк є одним із найбільших інституційних інвесторів у нашій країні. Станом на початок вересня 2021 року сукупний обсяг наданого ЄБРР фінансування Україні перевищив 15 млрд євро.