Нацбанк сподівається, що програму МВФ продовжать більш як на пів року

Національний банк України сподівається що поточну програму співпраці з МВФ буде продовжено на 6-9 місяців. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ у своєму Телеграм каналі.

«Поточна програма закінчується 8 грудня цього року, і важливо визначитись, що далі. Наразі ми проводимо консультації з МВФ та сподіваємось на рішення щодо її продовження на 6-9 місяців. Цей термін обумовлений технічною потребою – саме стільки часу потрібно для того, щоб пройти всі передбачені програмою перегляди», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що із 21 вересня в Україні у віртуальному режимі працює місія МВФ. Національний банк стверджує, що виконав усі структурні маяки закріплені за установою у Меморандумі про співпрацю України з МВФ.

«Відповідно до початкового графіку наступний транш – 500 млн спеціальних прав запозичень, що трохи більше $700 млн. Однак за результатами переговорів під час місії сума наступних траншів може бути скоригована", - зауважив голова Національного банку Кирило Шевченко.

З його слів, вже зараз, домовляючись про продовження поточної програми, Україні потрібно сідати за стіл переговорів з МВФ і обговорювати базові підходи та принципи, на яких будуть будуватися економічні зміни в наступні 3-5 років.

Читайте також: Міністр фінансів України зустрівся з главою місії МВФ

Як повідомлялося, МВФ 9 червня 2020 року затвердив нову 18-місячну програму stand by для України на суму близько 5 млрд дол. із негайним виділенням 2,1 млрд дол. першого траншу. Віртуальна місія щодо першого перегляду програми stand by закінчилася у середині лютого без рекомендації про виділення другого траншу.

Міністр фінансів Сергій Марченко припустив, що 18-місячна програма stand by із Міжнародним валютним фондом може бути подовжена на пів року.