Успішний досвід Польщі на газовому ринку відкриває нові можливості для України - ОГТСУ

Успішний досвід Польщі в реалізації плану поступової відмови від російського газу та диверсифікації джерел постачання блакитного палива відкриває нові можливості для України.

Про це сказав гендиректор Оператора ГТС України Сергій Макогон на зустрічі з уповноваженим уряду Польщі з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Петром Наімським, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу ОГТСУ.

Під час заходу, який відбувся в рамках участі української делегації під головуванням міністра енергетики України Германа Галущенка у польському бізнес-форумі P-TECC, сторони обговорили можливості подальшої співпраці.

За словами керівника ОГТСУ, на сьогодні Польща може зберігати блакитне в українських підземних сховищах газу для балансування енергосистеми в моменти пікових навантажень.

Крім того, диверсифікація джерел постачання сприятиме демонополізації газового ринку ЄС і відповідно – встановленню справжньої ринкової ціни на газ у Європі.

Читайте також: ОГТСУ приєднався до ініціативи «Центральноєвропейський водневий коридор»

Як повідомлялось, на сьогодні в Польщі збудовано один LNG-термінал, планують збудувати ще два. На фінальній стадії – трубопровід Baltic Pipe, що дозволить отримувати газ із Норвегії. Також завершено будівництво інтерконнекторів з балтійськими країнами та зі Словаччиною.

Польська державна нафтогазова компанія PGNiG заявляла про плани повністю перестати купувати газ в російського Газпрому після завершення 31 грудня 2022 року так званого Ямальського контракту між двома сторонами.