Україна зараз не відчуває критичної необхідності у транші МВФ - Милованов

Зараз Україна не відчуває критичної необхідності в черговому транші Міжнародного валютного фонду, хоча країна виконала умови для отримання цих коштів, а попередня програма МВФ добігає кінця.

Про це в програмі "Украина на самом деле" телеканалу "Дом" сказав президент Київської школи економіки, радник керівника Офісу Президента України Тимофій Милованов, передає Укрінформ.

"Історія відносин МВФ і України завжди складна та несподівана. У нас дуже часто трапляється, що ми не очікуємо, що все буде добре, а воно відбувається. Іноді трапляється, що ми очікуємо, і воно не відбувається. У цьому разі макроекономічна ситуація в Україні досить хороша. Я би сказав, дуже хороша", - заявив Милованов.

На думку радника глави ОП, необхідно пам'ятати про те, що основним завданням МВФ є підтримка держав під час економічної кризи.

Читайте також: Шмигаль: Транш від МВФ очікується наприкінці листопада — початку грудня

"Україна зараз у кризі? Ні. Так, ми б хотіли рости більше, але ми й зараз ростемо. У нас бюджет у кризі? Ні. У нас, можливо, проблеми з інвестиціями? Так, хотілося б, аби було набагато більше. Але це не те, що якщо завтра не буде МВФ, все завалиться. Тому у них мандат все-таки - допомагати, коли гроші дійсно потрібні", - зазначив Милованов.

Навіть за умови затримок із наданням траншу МВФ Україна впорається із ситуацією, переконаний радник глави ОП. Тим часом умови для отримання коштів країна виконала, додав він.

"Тому, я думаю, що навіть якщо все буде із затримками, не так швидко, це для нас не є критичним у цей момент. Але наша попередня програма МВФ уже закінчується. І ми начебто вирішили всі питання і щодо НАБУ, і щодо судової реформи, і по всьому. Все, за що билися, "ламалися списи", - начебто вирішили все", - підсумував Милованов.

Читайте також: Шмигаль назвав основні цифри проєкту держбюджету-2022

Як повідомлялося, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль поінформував, що наступний транш у розмірі 750 млн дол. від МВФ Україна може очікувати до грудня. А 18 вересня до України прибуває місія Міжнародного валютного фонду. На рахунок України вже надійшли 2,7 млрд дол. від МВФ. Кошти - не кредитні, а надані в межах програми підтримки світової економіки.

МВФ 9 червня 2020 року затвердив 18-місячну програму stand-by для України на суму близько $5 млрд із негайним наданням $2,1 млрд першого траншу. Віртуальна місія щодо першого перегляду програми stand-by закінчилася у середині лютого без рекомендації про виділення другого траншу.