Програма 5-7-9% урівноважила цінову пропозицію на банківському ринку - Марченко

Завдяки ініційованій Президентом "Доступні кредити 5-7-9%" держава підтримала бізнес під час карантину і водночас урівноважила цінову пропозицію на банківському ринку.

Як передає Укрінформ, про це міністр фінансів Сергій Марченко заявив у Фейсбуці.

"Програма 5-7-9% врівноважила цінову пропозицію на банківському ринку, створила однакові цінові умови для всіх", - зазначив міністр.

За його словами, це дозволило усім банкам України запропонувати своїм клієнтам в умовах коронакризи прийнятні умови фінансування та реструктуризації заборгованості і зберегти клієнтську базу "без значного негативного впливу на прибутковість операційної діяльності".

При цьому банки з українським капіталом на рівних конкурували з банками з іноземним капіталом.

Учасниками програми є 33 українські банки, нагадав міністр.

"У багатьох країнах Європи антикризові заходи подовжені до кінця 2021 року. Ми працюємо, щоб оновити програму та підтримати бізнес, який цього потребує", - підсумував Марченко.

Як повідомляв Укрінформ, державна програма "Доступні кредити 5-7-9%" стартувала 1 лютого 2020 року. На 9 серпня 2021 року уповноважені банки від моменту старту програми видали кредитів на загальну суму 56,7 млрд грн, із них минулого тижня - 909,4 млн гривень.

Читайте також: Завдяки доступним кредитам майже 200 тисяч українців зберегли та отримали робочі місця

За даними Мінфіну, за результатами 2020 року підприємці, які взяли участь у програмі "Доступні кредити 5-7-9%", збільшили обсяг відрахувань до держбюджету податку на прибуток на 19%, сплати єдиного соціального внеску – на 8%. Програмою скористалися понад 21,5 тис. підприємств.

Читайте також: Держпрограма доступних кредитів підтримала бізнес під час карантину - Мінфін

За даними Мінекономіки, завдяки програмі було збережено понад 172 тис. робочих місць та створено понад 19 тис. нових робочих місць, що надало можливість бізнесу пережити карантинні обмеження.