У липні транзит газу до Європи становив менше 4 мільярдів кубів - Оператор ГТС

Зупинка газопроводів «Ямал - Європа» та «Північний потік-1» жодним чином не вплинула на збільшення транзиту газу територією України в липні; обсяг транзиту газу до Європи становив 3,85 млрд кубометрів.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в пресслужбі Оператора ГТС Україна.

Зазначається, що у липні 2021 року транзит природного газу українською ГТС до країн Європи становив 3,848 млрд кубометрів. При цьому найбільше газу Оператор ГТС України протранзитував до Словаччини – 2,514 млрд кубометрів; до Угорщини надійшло 0,804 млрд кубометрів, до Польщі - 0,34 млрд кубометрів, до Молдови – 0,189 млрд кубометрів.

Як і попереднього місяця, середньодобовий транзит становив 124 млн кубометрів. Газпром, попри зупинку двох газопроводів, не виявив зацікавленості у додаткових транзитних потужностях.

На таке рішення, як наголошують в українській компанії, не вплинуло і рекордне зростання цін на європейських ринках газу, і низькі для цього періоду обсяги газу в європейських газових сховищах.

Читайте також: «Газпром» зупинив закачування газу в європейські підземні сховища

Як повідомляв Укрінформ, за даними ОГТСУ, загалом за 10 днів ремонту «Північного потоку - 1» у Німеччині країни ЄС недоотримали понад 1,6 млрд кубометрів газу, ще 320 млн кубометрів – через ремонт газопроводу «Ямал - Європа». На сьогодні в оператора ПСГ в Німеччині Astora, що належить Газпрому, рівень заповненості сховищ - менше 13%, в інших операторів – у середньому 63%.

У липні обсяг транспортування газу з ЄС в Україну становив майже 498 млн кубометрів – це найбільший показник у 2021 році. Eкспорт разом з реекспортом природного газу з України до країн Європи в липні становив 54,38 млн кубометрів.