Рада розблокувала підписання закону про ліквідацію банків

Верховна Рада відхилила проєкт постанови про скасування закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів виведення банків з ринку та задоволення вимог кредиторів цих банків" (№4546).

Як передає кореспондент Укрінформу, відповідний проєкт №4546-П не набрав мінімально необхідних 226 голосів.

Так, автор проєкту постанови, позафракційний народний депутат Олександр Дубінський наполягав на скасуванні закону, адже вважає, що документ містить порушення статей Конституції України, а також його ухвалено з порушенням Регламенту Верховної Ради.

Як повідомлялося, парламент ухвалив відповідний закон 30 червня 2021 року.

Читайте також: Неплатоспроможні банки торік отримали 4,3 мільярда - Фонд гарантування

Метою документа є ефективне проведення заходів щодо виведення банку з ринку шляхом удосконалення механізмів збереження активів банку, запобігання втрати майна банку, задоволення якомога більшої кількості кредиторів банків, що виводяться з ринку.

Закон, зокрема, визначає правові підстави для відшкодування збитків особою, яка заподіяла шкоду банку та кредиторам банку, а також особою, яка внаслідок таких дій отримала майнову вигоду.

Окрім цього, передбачається регулювання таких питань, як удосконалення процедур та переліку підстав для виявлення нікчемних правочинів, уточнення деяких питань нормативно-правового регулювання порядку проведення ліквідаційної процедури, удосконалення механізму правового захисту працівників Фонду гарантування вкладів (Фонду) та членів його адміністративної ради, врегулювання питання роботи Фонду із забезпеченими кредиторами, банків, які виводяться з ринку. Крім цього, уточнюється питання щодо сплати судового збору та плати за проведення державної реєстрації.

Читайте також: Суд задовольнив скаргу НБУ щодо банкрутства Златобанку

Документ також передбачає врегулювання окремих питань процесуального характеру, зокрема про подання цивільного позову в інтересах кредиторів неплатоспроможного банку, положення щодо набуття Фондом статусу позивача у справі в інтересах кредиторів неплатоспроможного банку у господарському процесі, уточнення деяких процедурних питань виконавчого провадження.