За 10 років потенціал використання надр України може зрости до $400 мільярдів – Шмигаль

Якщо наростити видобуток корисних копалин, зменшити імпорт і збільшити експорт, то у наступні 10 років потенціал ефективного використання українських надр може скласти понад 400 мільярдів доларів.

Про це Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль сказав під час конференції високого рівня щодо стратегічного партнерства України і ЄС з питань критичної сировини та акумуляторів, передає кореспондент Укрінформу.

«За рахунок нарощування власного виробництва «мінералів майбутнього», паливно-енергетичних корисних копалин, збільшення експорту, а також скорочення імпорту мінеральної сировини, потенціал ефективного використання надр України може скласти понад 400 мільярдів доларів у наступні 10 років. Дуже важлива цифра, яку потрібно розуміти», - наголосив він.

За його словами, обсяги розвіданих в Україні запасів і ресурсів корисних копалин у разі їх видобутку здатні забезпечити не лише потреби вітчизняної промисловості сировиною, а й мають значний експортний потенціал.

Читайте також: Рада нацбезпеки доручила отримати звіти керівника Держгеонадр і щодо контрабанди

Так, на сьогодні в надрах України присутні 117 видів корисних копалин із 120, що споживаються у світі. Наша держава багата, зокрема, на титан, марганець, залізо, германій, каолін, галій та цирконій і є одним з лідерів щодо їх запасів.

В Україні розміщені два об’єкти зі значними розвіданими запасами літію, який на сьогодні не видобувається – є лише одне ліцензоване родовище. Наша країна входить до 10 провідних за обсягами розвіданих титанових руд і забезпечує понад 6% їх світового видобутку.

Збільшення використання розвіданих надр, як наголошує Шмигаль, допоможе подвоїти експорт та скоротити імпорт мінеральної сировини на 60-70% за рахунок збільшення власного виробництва.

«Залучення іноземних інвестицій та технологій, безумовно, потребує міжнародної участі. Ми цінуємо активну підтримку ЄС в цій сфері. Комплексна розробка критичних матеріалів може залучити в Україну значні інвестиції. Наприклад, у перший період мова йде про 10 мільярдів євро, що можуть бути вкладені у цю галузь», - додав очільник уряду.

Читайте також: Виробництво акумуляторів: Україна та ЄС домовилися про промислове партнерство

Як повідомляв Укрінформ, керівництво держави ініціює широкомасштабний аудит сфери надрокористування.