Зміни до Податкового кодексу: аграрії розкритикували законопроєкт №5600

Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) розкритикувала законопроєкт №5600, який вносить зміни до Податкового кодексу, оскільки, на думку аграріїв, проєкт документа містить низку норм, які негативно вплинуть на агросектор.

Таку заяву оприлюднила ВАР у коментарі Укрінформу.

За оцінками фахівців ВАР, норми законопроєкту значно ускладнюють роботу агровиробників та ведуть до підвищення ціни на оренду та купівлю землі сільгосппризначення. А пропозиція про виключення з 4-ї групи спрощеної системи оподаткування єдиним податком виробників м’яса птиці та яєць є дискримінаційною і такою, що несе суттєву шкоду тваринництву.

“Це однозначно призведе до подорожчання кормів, які сьогодні в структурі собівартості складають 70%. Відповідно, станеться подорожчання яєць і м'яса птиці, попит на них очевидно знизиться до критичних для галузі значень. Виробники, відповідно, отримають збитки, скоротять виробництво та робочі місця. Тому питання для нашої галузі сьогодні стоїть так: або зменшення виробництва продукції та її здорожчання на полицях вітчизняних підприємств, або збільшення імпорту дотованої продукції з-за кордону", – прокоментував наслідки Олександр Бакуменко, голова Ради директорів асоціації "Союз птахівників України".

На його думку, і перший, і другий варіанти створюють величезні проблеми для нашої держави. Тому що в цьому випадку йдеться не про конкретну галузь, а "в цілому про економіку України, доходи бюджету та статки людей. Адже ціновий тягар ляже на плечі кінцевих споживачів".

Загалом, птахівники вбачають різне ставлення до окремих видів сільськогосподарської діяльності, у порівнянні з усією індустрією.

"Тобто, з індустрії виділяється низка бізнесу, яка, по суті, буде оподатковуватися по-іншому, ніж загалом уся сфера господарства, для якої на сьогодні встановлено спеціальний податковий режим, згідно з Законом України “Про державну підтримку сільського господарства України”. У такому випадку можемо говорити про наявні ознаки прямої дискримінації, які передбачені Законом України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» та відповідно до Питань проведення антидискримінаційної експертизи та громадської антидискримінаційної експертизи проєктів нормативно-правових актів, затверджених Постановою КМУ від 30.01.2013 № 61”, - ідеться також у заяві компанії МХП.

Як повідомлялось, Кабінет Міністрів 12 травня схвалив законопроєкт, яким вносяться зміни до Податкового кодексу України, спрямовані на збалансування бюджетних надходжень. Проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень зареєстрований у парламенті 2 червня 2021 року (№5600).