У квітні державних запозичень залучили найменше за останні 12 місяців – Данилишин

Упродовж квітня до державного бюджету було залучено державних запозичень на 14,2 млрд грн в національній валюті та на 30,6 млрд грн в іноземній валюті (в гривневому еквіваленті) - найменше за останні 12 місяців . 

Як передає Укрінформ, про це голова ради Національного банку Богдан Данилишин написав у Фейсбуці.

"Обсяги державних запозичень, що спрямовуються на фінансування державного бюджету, у квітні 2021 року були найменшими за останні 12 місяців. Так, упродовж квітня до державного бюджету було залучено 14,2 млрд гривень в національній валюті та 30,6 млрд гривень в іноземній валюті (в гривневому еквіваленті)", - написав Данилишин.

Він також повідомив, що на першому травневому аукціоні Міністерством фінансів було залучено лише 1,4 млрд грн із середньозваженою ставкою запозичень на рівні 10,81%. При цьому, зазначає голова ради НБУ, попит на облігації залишався низьким – було задоволено всі заявки на одно- та трирічні облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) та три чверті заявок на 6-місячні державні цінні папери.

За словами Данилишина, у травні заплановане проведення ще двох аукціонів із розміщення ОВДП (18 та 25 травня), на яких інвесторам буде запропоновано гривневі облігації на строк до 3 років, а також однорічні облігації в євро та дворічні в доларах США. З урахуванням збільшення потреб у фінансуванні держбюджету у травні-червні 2021 року (обсяги виплат з погашення та обслуговування державного боргу становитимуть 45,7 млрд грн та 62,8 млрд грн, відповідно), це актуалізує питання розширення ринку боргового фінансування держбюджету за прийнятною вартістю.

Читайте також: Споживча інфляція у квітні виявилася нижчою за прогноз – Нацбанк

За словами Данилишина, зважаючи на малу кількість робочих днів та відсутність аукціонів з первинного розміщення державних цінних паперів у першій декаді травня, активність на вторинному ринку ОВДП була низькою. З початку місяця зменшення вкладень банків в ОВДП (на 305 млн грн) було компенсоване збільшенням кількості облігацій у власності юридичних та фізичних осіб (на 34 млн грн та 171 млн грн, відповідно). Вкладення нерезидентів у державні цінні папери з початку місяця практично не змінилися (-7 млн грн).

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство фінансів за 2020 рік залучило 382,3 млрд грн до державного бюджету шляхом розміщення облігацій внутрішньої державної позики.