Уряд планує за підтримки Німеччини запустити «пілоти» із трансформації вугільних регіонів

Уряд України планує за підтримки Німеччини розпочати щонайменше два пілотні проекти з трансформації вугільних регіонів вже цього року.

Як передає Укрінформ з посиланням на Урядовий портал, про це Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль сказав під час зустрічі із міністром економіки та енергетики Німеччини Петером Альтмайєром.

«Досвід Німеччини у справедливій трансформації вугільних регіонів є особливо цінним для України. Нами прийнято рішення створити єдину концепцію реформування вугільної галузі та трансформації вугільних регіонів. Ми плануємо вирішити проблемні питання вугільної галузі та за підтримки Німеччини розпочати щонайменше 2 пілотні проекти з трансформації вугільних регіонів вже цього року», — підкреслив Шмигаль.

Прем’єр-міністр додав, що в лютому 2021 року розпочав роботу Секретаріат Енергетичного партнерства й Україна очікує на якнайшвидший запуск Мультипартнерського фонду та реалізацію пілотних проектів трансформації вугільних регіонів.

Сторони також обговорили питання торгово-економічної співпраці. Як наголосив Шмигаль, Німеччина посідає перше місце серед торговельних партнерів України в Європейському Союзі.

Читайте також: Україна може скористатися досвідом ФРН у трансформації вугільних регіонів - німецький бізнесмен

«Впевнений, що подальшій інтенсифікації торгово-економічного співробітництва сприятимуть, зокрема результати четвертого Українсько-німецького економічного форуму, який відбувається сьогодні у Берліні», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Шмигаль подякував німецькій стороні за постійне зростання обсягів технічної допомоги, яку уряд ФРН надає Україні, а також за послідовну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

Читайте також: Санкції проти Nord Stream 2 і співпраця у «зеленій» енергетиці з ФРН не пов’язані – Шмигаль

Як повідомляв Укрінформ, Промисловий регіон Північної Рейн-Вестфалії має великий досвід трансформації традиційної вугільної промисловості, і цей досвід, зокрема у відмові від використання вугілля, у перетвореннях сталеливарної галузі та в енергетичній трансформації може бути використаний і в Україні.

Фото: КМУ