Рада готова працювати над законами, які сприятимуть добудові Хмельницької АЕС - Разумков

Фото

Верховна Рада готова працювати над законодавчими ініціативами, які сприятимуть завершенню будівництва 3-го і 4-го енергоблоків на Хмельницькій АЕС.

Як передає Укрінформ з посиланням на прес-службу парламенту про це під час відвідин Хмельницької АЕС заявив очільник парламенту Дмитро Разумков.

Він підкреслив, що атомна енергетика відіграє важливу роль в забезпеченні енергетичної безпеки України.

«Ми розуміємо, що робота атомної енергетики пов’язана із забезпеченням енергетичної безпеки нашої держави. Особливо в сьогоднішніх умовах, коли у нас є зростання тарифів, в умовах, коли ми через деякий час будемо інтегруватися в європейську систему енергопостачання. І ми повинні заходити туди зі своїм позитивним багажем знань і можливостей», ­– сказав Разумков.

Як зазначив Голова ВР, на сьогоднішній день на Хмельницьку АЕС припадає близько 7,6 відсотка від загального виробництва електроенергії в Україні.

«Ми представлені як в атомній енергетиці, так і в альтернативних джерелах. Фактично закриваємо повний спектр. Ми повинні і далі рухатися в цьому напрямку. У нас повинен бути баланс, розуміння інтересів держави, розуміння наших енергетичних можливостей, нашої енергетичної безпеки», - додав очільник парламенту.

Читайте також: Енергоатом вивів другий енергоблок Хмельницької АЕС на повну потужність

Енергоблок №3 ХАЕС почали будувати у вересні 1985 року, №4 – у червні 1986-го. Обидва блоки запроєктовані на поточну потужність 1000 МВт, з реакторною установкою ВВЕР-1000/В-320. Попри будівельну готовність 3-го блока на 75% (змонтовано близько 85 одиниць устаткування) та 4-го – на 28%, у 1990 році через «постчорнобильський» мораторій на будівництво нових АЕС проєкт призупинили.

24 листопада 2020 року т.в.о. керівника Енергоатому Петро Котін повідомив про завершення підготовчого етапу добудови.