Уряд визначив порядок звільнення від пенсійного збору громадян, які купують житло вперше

Кабінет міністрів визначив порядок звільнення від сплати пенсійного збору громадян, які купують житло вперше або перебувають у черзі на отримання житла.

Про це Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль сказав під час засідання уряду в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогоднішнім рішенням уряд визначив порядок звільнення від сплати пенсійного збору громадян, які купують житло вперше або перебувають у черзі на отримання житла", - сказав Шмигаль.

Згідно з пояснювальною запискою до проєкту постанови, актом пропонується внести зміни до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування окремих видів господарських операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 3 листопада 1998 року.

Зокрема, пропонується встановити механізм реалізації положення щодо звільнення осіб, які придбавають житло вперше, від сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операції купівлі нерухомого майна, передбачивши підтвердження факту придбання нерухомого майна вперше інформаціє з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Також пропонується забезпечити право осіб, які перебувають у черзі на отримання житла, на звільнення від сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операції купівлі нерухомого майна за умови підтвердження документом, виданим органом, до компетенції якого належить ведення обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Окрім того – надати можливість суб’єктам звітування стосовно нарахування та сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій подавати звіти у вигляді електронного документа та передбачити можливість виправлення помилок нотаріусів у поданих ними звітах про укладені договори купівлі-продажу нерухомого майна та сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування за попередні періоди.

Читайте також: Нацбанк очікує пожвавлення іпотечного кредитування - Шевченко

За словами Шмигаля, уряд продовжує активно працювати над зниженням іпотечних ставок, і вже нині, як і обіцяв президент, є результати. А сьогоднішнє рішення – це частина завдання, яке ставив перед владою глава держави, зазначив Прем'єр.