Зеленський вніс у Раду законопроєкт, що допоможе отримати €136 мільйонів на енергетику

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт Закону “Про ратифікацію Гарантійної угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (Проєкт "Програма підвищення надійності підстанцій")”.

Текст законопроєкту №0051 оприлюднено на сайті парламенту.

У пояснювальній записці зазначається, що законопроєкт розроблено з метою створення правових підстав для використання позики Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) на фінансування інвестиційного проєкту "Програма підвищення надійності підстанцій" у сумі 136 млн євро.

У межах цього проєкту передбачається здійснити реконструкцію 11-ти підстанцій напругою 330 кВ та однієї підстанції напругою 750 кВ Дніпровської електроенергетичної системи з впровадженням на підстанціях автоматизованих систем керування НЕК "Укренерго" технологічними процесами для досягнення технічного рівня можливості інтеграції української енергосистеми з енергосистемою Європи та забезпечення цілісності ОЕС України.

Читайте також: Буславець про вугільну галузь: Не хотіла б асоціюватися з Маргарет Тетчер

Гарантійна угода між Україною та ЄІБ визначає забезпечення платіжних зобов'язань за фінансовою угодою (Програма підвищення надійності підстанцій) між ЄІБ та НЕК "Укренерго" державною гарантією.