Місія ЄС з оцінки готовності України до "промислового безвізу" очікується у І кварталі - Кулеба

Попередня оціночна місія ЄС для оцінки готовності України до початку перемовин щодо укладення з Євросоюзом Угоди про відповідність та прийнятність промислової продукції (Угода ACAA) може приїхати у першому кварталі цього року.

Про це в інтерв'ю Укрінформу за підсумками шостого засідання Ради асоціації Україна ЄС заявив віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба.

"Щодо приїзду місії з попередньої оцінки стану законодавства, необхідного для промислового безвізу, – сторони взяли взаємне зобов’язання працювати над такою місією. Я нагадаю, що ще кілька місяців тому з боку Європейського Союзу лунали фрази, що нам взагалі ніхто нічого не винен і не обіцяв угоди ACАA (промислового безвізу - ред.)", - сказав він.

За словами Кулеби, те, що часові рамки приїзду місії не попрапили у текст спільної підсумкової заяви, є недоліком цього документа.

Читайте також: Україна готова до "промислового безвізу" з ЄС — Гончарук

"Але на робочому рівні є взаємне розуміння, коли це має відбутися. Ми орієнтуємося на перший квартал цього року. Більше того, гадаю, якщо нинішня динаміка збережеться, то йдеться не про кінець першого кварталу", - спрогнозував профільний віцепрем'єр.

Як повідомлялося, Угода АСАА - це визнання еквівалентності системи технічного регулювання та оцінки відповідності європейській, що дозволило б виробникам промислової продукції отримувати необхідні сертифікати в Україні, а не їхати в ЄС у пошуках офіційного представника (резидента ЄС), який може тримати цей сертифікат.

Читайте також: "Промисловий безвіз" з ЄС можливий у 2020 році – віцепрем'єр

Підписання АСАА передбачено Угодою про асоціацію України та ЄС.

За оцінками експертів, потенційно угода АСАА може охопити до п’ятої частини українського експорту до ЄС.