Нафтогаз готовий відкликати нові позови проти Газпрому за умови довгострокового контракту

НАК "Нафтогаз України" готовий відкликати новий позов проти Газпрому, якщо сторони укладуть довгостроковий контракт щодо транзиту газу і якщо компанії буде компенсовано невиконання Газпромом своїх зобов’язань за поточними контрактами.

Про це повідомив виконавчий директор НАК Юрій Вітренко у Facebook.

"Щоб продемонструвати свою конструктивність, ми сказали, що ми готові розглядати можливість отримати газ від Газпрому у рахунок погашення заборгованості за рішенням минулого Стокгольмського арбітражу (3 млрд доларів)", - зазначив Вітренко.

За його словами, НАК "Нафтогаз України" готовий відкликати новий позов проти "Газпрому".

"Ми також готові відкликати свої позовні вимоги у новому арбітражі, але тільки якщо буде укладений довгостроковий контракт на транзит, який буде покривати всі витрати, і якщо Нафтогазу буде компенсовано невиконання Газпромом своїх зобов’язань за поточними контрактами", - наголосив виконавчий директор.

Читайте також: Гончарук - про транзит газу: Контракт з РФ не гарантує його виконання

Як повідомлялося, 4 грудня Президент РФ Володимир Путін назвав неприйнятними умови України для транзиту російського газу в Європу в 2020 році.

Виконавчий директор компанії "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив, що Україна вводить європейську методологію розрахунку тарифу транзиту газу, і український тариф ніяк не може вважатися завищеними, як це коментує російська сторона.

За його словами, російській стороні було роз'яснено, що вона може звернутися до оператора або безпосередньо до регулятора (НКРЕКУ) з обґрунтуванням необхідності зниження тарифу, якщо український тариф вище від тарифів альтернативних (конкурентних) газопроводів, або якщо тариф робить експорт газу невигідним для Газпрому.

Читайте також: Коболєв “розписав” кілька сценаріїв розвитку ситуації з транзитом газу

Таким чином, українська сторона продемонструвала конструктивний підхід до продовження транзиту газу, який гарантує, що цей транзит буде економічно вигідним для всіх сторін: української, європейської та російської, підсумував Вітренко.