Держпідприємствам планують зменшити частку прибутку, яку треба віддавати державі

Проєкт Державного бюджету України на 2020 рік передбачає зниження частки прибутку, яку державні підприємства та їх об'єднання мають перераховувати до бюджету, з 90% до 50%.

Про це йдеться в пояснювальній записці до проєкту Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік", повідомляє портал Верховної Ради.

"Застосування з 2020 року нормативу відрахувань частини чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств та їх об’єднань та дивідендів господарських товариств на рівні 50 відсотків", - йдеться в документі.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів постановою від 24.04.2019 р. №364 збільшив розмір відрахування з 75% до 90% частки чистого прибутку, яку мають перераховувати держпідприємства до бюджету.

Читайте також: Уряд наступного року продовжить дію "теплих кредитів"

Також було скасовано пільги щодо сплати до бюджету частини чистого прибутку та дивідендів для таких суб'єктів: Адміністрація морських портів України, державні підприємства, установи та організації, які входять до сфери управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі і здійснюють діяльність у сфері технічного регулювання, стандартизації, метрології та метрологічної діяльності. Сюди також потрапили державні і казенні, унітарні протезно-ортопедичні підприємства, які віднесені до сфери управління Міністерства соціальної політики, Міжнародний аеропорт "Бориспіль" та ДП "Національний центр Олександра Довженка" і Національний культурно-мистецький та музейний комплекс "Мистецький арсенал".