Суд підтримав Антимонопольний комітет у справі проти Укрспирту

Господарський суд міста Києва 29 серпня 2019 року не підтримав позов ДП «Укрспирт» про визнання недійсним рішення Антимонопольного комітету України (АМКУ), яким на підприємство було накладено штраф у розмірі 33 млн грн.

Про це повідомляє пресслужба АМКУ.

«29 серпня 2019 року Господарський суд міста Києва відмовив у задоволенні позовних вимог ДП «Укрспирт» про визнання недійсним рішення Комітету від 20.12.2018 №748-р «Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу», - йдеться у повідомленні.

Зазначеним рішенням було визнано, що з початку 2017 року до середини 2018 року частка ДП «Укрспирт» на загальнодержавному ринку оптової реалізації етилового ректифікованого спирту становила 100%.

В АМКУ зазначають, що протягом вказаного періоду Укрспирт без об’єктивно виправданих причин встановлював ціни на етиловий ректифікований спирт на різному рівні, без прив’язки до обсягів закупівлі чи інших обґрунтованих критеріїв, тобто у дискримінаційний спосіб. Зокрема, підприємству закидають: встановлення цін на безсистемній основі; безсистемне та непрозоре встановлення умов надання знижок; безпідставне скасовування окремих умов надання знижок для окремих покупців; зниження та встановлення цін у різних розмірах у різні періоди.

Читайте також: Нові умови договору для морських агентів розробить АМПУ

Вказані дії ДП «Укрспирт» Антимонопольний комітет визнав зловживанням монопольним (домінуючим) становищем на ринку у вигляді вчинення дій, що можуть призвести до обмеження конкуренції та ущемлення інтересів інших суб’єктів господарювання (покупців), які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку.

За вказані порушення на ДП «Укрспирт» було накладено штраф у розмірі 33 млн грн, підприємство, згідно з рішенням АМКУ №748-р, мало протягом двох місяців усунути причини виникнення і припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції та щомісячно протягом року звітувати про його застосовування.