Тільки реформи прискорять економічне зростання в Україні - Міклош

Економічний потенціал України дозволяє досягати набагато більших показників економічного зростання, але цей потенціал наразі стримується недостатніми темпами реформ.

Про це під час семінару, присвяченого економічному розвитку України, який відбувся у Брюсселі, заявив екс-міністр фінансів Словаччини, співголова Стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні (SAGSUR) Іван Міклош. Захід був організований під егідою Офісу зв’язку українських аналітичних центрів у Брюсселі спільно з аналітичним центром Брейгель та Київським Центром економічної стратегії.

Саме так Іван Міклош відповів на запитання кореспондента Укрінформу про те, які галузі в Україні могли б стати локомотивом для розвитку всієї економіки країни.

«Україна має потенціал для набагато більшого економічного зростання, ніж було досягнуто до цього. Вона може забезпечити 6 або 7 відсотків сталого зростання на рік, тому що її потенціал це дозволяє, і він не використовується повною мірою. Це можливо лише за умови реформ і особливо – за умови притоку прямих іноземних інвестицій, які є джерелом «швидких» інвестицій», - наголосив стратегічний радник.

Коментуючи тему, яка виникла в ході дискусії, щодо ідеї оголосити в Україні дефолт, Іван Міклош зауважив, що не бачить підстав для такого розвитку.

«Я не бачу жодних проблем для України, щоб уникнути дефолту, у випадку продовження програм співробітництва з МВФ та іншими фінансовими інституціями. Але без цієї підтримки дефолт для України було б важко уникнути вже у наступні 2-3 роки. Продовження такої співпраці не вимагає нових болючих реформ, адже основні з них були вже погоджені та започатковані», - сказав європейський економіст.

При цьому він наголосив, що у світовій практиці існує спостереження, за яким країна, що прагне досягати економічного зростання більше 6 відсотків на рік на протязі тривалого періоду, наприклад, у 10 років або довше, повинна мати долю прямих інвестицій відносно ВНП понад 25 відсотків, краще – навколо 30 відсотків. За його словами, Україна нині має показник близько 17 відсотків. Це означає, що мета у 27 відсотків потребує надходження в Україну додатково 10 мільярдів євро інвестицій кожного року.

Читайте також: У Харкові проходить міжнародний економічний форум з інвестицій та розвитку міста

Міклош зауважив, що йдеться не лише про ресурси МВФ, але й про ресурси приватного сектору та прямі закордонні інвестиції, які залишаються найбільш «швидким» ресурсом для економічного зростання.

«Це пов’язано із вашим питанням – що може бути двигуном для сталого та суттєвого економічного зростання в Україні. Це правда, що в Україні розвинуте сільське господарство, але має бути також задіяний промисловий потенціал… Найбільш важливо – запровадити верховенство права, побороти корупцію, захистити права приватної власності, провести демонополізацію і дерегуляцію. Це може бути достатнім, щоб прийшли інвестиції» - сказав стратегічний радник.

Він зробив короткий порівняльний аналіз темпів розвитку України із власною країною, Словаччиною. З точки зору потенціалу для інвестицій, Україна від початку виглядала більш привабливо, за рахунок розвинутої промисловості, але з часом втратила цю перевагу, саме внаслідок недостатніх темпів перетворень.

«Україна виробляє ракети й літаки, чого немає у Словаччині. За обсягами експорту у 95-му році та навіть у 2005 Словаччина експортувала товарів у кількості приблизно 50 відсотків від експорту України. У 2015 році експорт Словаччини за обсягом вдвічі перевищував український. Більшість експорту Словаччини складають промислові товари, зокрема, автомобілі та інші високотехнологічні вироби. В структурі українського експорту промислові товари складають усього 9 відсотків. Причина – нестача реформ, модернізації та інвестицій. Що з цим робити - зрозуміло», - сказав Міклош.