Як українська курка всіх покупців заплутала

Аналітика

17% здешевшання курятини за інфляційним барометром – це, звісно, перебір. Офіційні дані свідчать, що в реальності ціна впала в межах 1%

Кілька останніх днів в Мережі активно поширювалася інформація, що мовляв ціна на курятину різко впала. Хтось казав – на 12%, а подекуди йшлося навіть і про 17%. Про це писали ЗМІ з посиланням на дані Інфляційного барометра, який усереднює ціни онлайн-магазинів і є у відкритому доступі на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Проте автор цих рядків пару днів тому сама купувала куряче філе у магазині NOVUS – і, між іншим, за ціною 119 гривень за кілограм. Відтак Укрінформ вирішив перевірити, звідки ж взялися такі цифри, та дізнатися, яка ж насправді зараз ситуація на ринку.

Інфляційний барометр – це онлайн-сервіс, який розробило Міністерство економічного розвитку і торгівлі, аби відстежувати, як змінюються ціни на соціально значущі продукти. Цей сервіс працює на сайті Платформи ефективного регулювання (PRO) і фіксує ціни онлайн-магазинів FOZZY, NOVUS, METRO, АШАН, починаючи з 28 листопада 2017 року. Цікаво, що сервіс дозволяє не лише дізнатися динаміку цін на визначені товари в певний проміжок часу, а й з допомогою онлайн-конструктора підібрати продукти, з яких складається певна страва, і у такий спосіб, приміром, зрозуміти, як змінювалася ціна борщу.

Хоча розробники сервісу й зазначають, що їхні дані “не слід порівнювати з офіційними статистичними даними Держстату про середні споживчі ціни та індекси через відмінності в методології їх збору, узагальнення та розрахунків” (що дивно, адже Держстат теж фіксує ціни в ряді обраних магазинів, а також інших торгових точок), та Укрінформ все рівно не міг не поцікавитися даними офіційної статистики.

А згідно з даними Держстату з початку року ціна на курятину змінилася ледь помітно. Якщо у січні куряче філе в середньому коштувало 105,33 гривень за кілограм, то в лютому – 104,36 гривень (ціна впала лише на 0,93%). Ще менша, за даними Держстату, різниця в ціні курячих тушок: 58,66 гривень у січні та 58,15 гривень у лютому (різниця на 0,87%).

В Асоціації постачальників торговельних мереж, яка проводить регулярний моніторинг цін на основні продукти, теж різкого падіння цін на курятину не помітили. Директор асоціації Олексій Дорошенко зазначає, що останні п’ять місяців дані інфляційного барометра, на які посилаються чимало ЗМІ, є досить неточними. “Коли рік тому запрацював інфляційний барометр, його дані були досить правдивими. Але згодом наші співробітники помітили, що починаючи з вересня-жовтня, коли зросла інфляція, навіть упродовж 10 хвилин інфляційний барометр показував абсолютно різні дані щодо цін на продукти, і подекуди йшлося про коливання у межах 10%. Тож схоже, наразі сайт має технічні проблеми, а відтак ми давно перестали стежити за його даними”, – каже Дорошенко.

Олексій Дорошенко

Він також додає, що асоціація, проводячи власний моніторинг, фіксує ціни на продукцію у 50-ти одних і тих же магазинах. І хоча Держстат охоплює кілька сотень магазинів і більшу географію, все ж Дорошенко підкреслює, що дані асоціації зазвичай корелюють із даними Держстату.

“За нашою інформацією, ціна курячого філе впала лише на 1,3%. Але помітна цікава тенденція: вперше за останні п’ять років, хоч і незначно, ціна за місяць впала одразу на всі види м’яса”, – говорить директор асоціації. Водночас у Союзі птахівників відмічають, що у лютому ціни на куряче м’ясо знизилися і на світовому ринку, що здебільшого пов’язано із уповільненням темпів експорту.

Взагалі ж у структурі споживання м’яса частка птиці в Україні залишається найбільш вагомою – 49% (на свинину ж припадає 40%, а на яловичину та інші види м’яса – всього 11%, про що свідчать дані Союзу птахівників), тож на зростання ціни на курятину ми зазвичай реагуємо болісно. Олексій Дорошенко прогнозує, що у березні ціни на м’ясо (та й на інші продукти) знову дещо зростуть, оскільки очікується монетизація субсидій, частина з яких залишиться на споживчому ринку, а також збільшення доходів пенсіонерів, яким додадуть пенсії та проведуть індексацію.

Юлія Горбань. Київ