Україна збільшила експорт агропродукції до ЄС у 1,5 разу — експерт

Експорт української аграрної продукції до Євросоюзу протягом трьох років дії зони вільної торгівлі збільшився у 1,5 разу - до 6,3 млрд дол. США.

Про це поінформував заступник директора Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”(ІАЕ) Микола Пугачов, повідомляє прес-служба ІАЕ.

“За три роки дії зони вільної торгівлі з Євросоюзом експорт агропродовольчої продукції з України до країн Європейського Союзу збільшився у півтора рази: з 4,2 млрд дол. у 2016 році – до 6,3 млрд дол. у 2018”, - повідомив Пугачов.

За його словами, поставки вітчизняної агропродовольчої продукції до Євросоюзу у 2018 році здійснювалися, як і в попередні роки, в основному до семи країн: Іспанії, Польщі, Нідерландів, Італії, Німеччини, Бельгії та Франції. Сумарна частка цих країн становить 80% у загальному експорті сільгосппродукції до ЄС.

Основу вітчизняного агропродовольчого експорту до ЄС традиційно складають зернові та олійні культури, жири та олія, залишки і відходи - у підсумку 4/5 вартості.

Зазначається, що визначальними продуктами українського аграрного експорту до Євросоюзу у 2018 році залишилися зернові культури. Їх продаж приніс виручку в 2,2 млрд дол., переважно за рахунок поставок до країн Європи 11,9 млн тонн кукурудзи та близько 1,5 млн тонн пшениці.

Експорт насіння олійних – переважно реалізація ріпаку та сої – склав у вартісному виразі 1157 млн дол. США.

Обсяги поставок олії на ринки європейських країн, у тому числі 1,26 млн тонн соняшникової олії, становили у вартісному вимірі понад 900 млн дол. США.

Левова частка суми від експорту залишків та відходів – 407 млн дол. США – отримана за 2,1 млн тонн соняшникової макухи.

Крім того, відмічається, що торік помітно збільшилися обсяги поставок з України до ЄС свіжих та сушених бобових овочів (близько 300 тис. тонн), м’яса птиці (105 тис. тонн) і яєць (понад 6 тис. тонн ).

Читайте також: Україна готова збільшити експорт агропродукції до Польщі - експерти

За результатами проведеного науковцями ІАЕ аналізу, намітилася позитивна тенденція поступового збільшення кількості вітчизняних підприємств, що мають право експортувати свою продукцію, зокрема тваринницьку, до країн – членів ЄС. Торік їх кількість перевищила 300 агроформувань, причому це були постачальники як харчових продуктів, так і іншої супутньої продукції тваринного походження.

Загалом у 2018 році з України здійснювався експорт близько 40 квотованих товарних позицій. Зокрема, у переліку продукції з повністю закритими квотами не було ячменю та цукру, однак до нього були додані м’ясо птиці, масло, окремі продукти з солоду і крохмалю.

"Хоча 2018 року порівняно з попереднім роком ситуація з використанням квот дещо покращилась, більшість квот не була використана навіть наполовину", - зауважив науковець.

За підсумками 2018 року, Україна в повному обсязі використала безмитні квоти ЄС на експорт пшениці, кукурудзи, ячмінної крупи і борошна, яблучного і виноградного соків, обробленого крохмалю, солоду і клейковини, продуктів переробки солоду і крохмалю, оброблених томатів, меду, вершкового масла і м’яса птиці.

Крім того, вичерпано додаткові преференційні квоти на мед, оброблені томати, пшеницю і кукурудзу, які почали діяти протягом 2018 року.

Майже цілком вибрані квоти на крохмаль і часник.

Як і торік, на початку 2019 року вітчизняні експортери закрили річні основні квоти на поставки до Євросоюзу меду та яблучного і виноградного соків. Цього року, за прогнозами науковця, продовжиться планове зростання кількісних обсягів деяких основних квот експорту агропродукції до ЄС та дія наданих Україні восьми преференційних квот.

За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, є всі підстави очікувати, що у 2019 році експортні поставки агропродукції з України до Євросоюзу збережуться на рівні показників минулого року, підсумував Пугачов.