У січні ДФС видала майже 10 тисяч сертифікатів з перевезення товарів до ЄС

Упродовж січня 2019 року митницями ДФС видано 9, 7 тисяч сертифікатів з перевезення товару EUR.1, які спрощують потрапляння товарів на європейський ринок.

Про це повідомляє прес-служба Державної фіскальної служби України.

“Для отримання преференційного доступу на ринок ЄС у рамках зони вільної торгівлі між Україною та ЄС необхідно підтвердити походження товару з України та отримати сертифікат із перевезення товарів форми EUR.1”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за січень 2019 року митницями ДФС видано 9 707 сертифікатів з перевезення товару EUR.1 Загалом протягом 2016 - 2018 років митницями ДФС видано 219 тис. сертифікатів з перевезення товару EUR.1 до країн ЄС”.

Як нагадують у відомстві, з 1 січня 2016 року митними органами ДФС видається сертифікат форми EUR.1 безоплатно на кожну партію товару при експорті товарів з України до країн ЄС. Сертифікат EUR.1 дозволяє товарам українського походження після їхнього ввезення на територію ЄС користуватися умовами преференційної торгівлі - до них застосовуються пільги зі сплати мита.

З метою підтримки експорту українських товарів та інформаційної підтримки суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності на офіційному сайті ДФС розміщено інтерактивну карту України з місцями видачі сертифікатів з перевезення товару EUR.1 та опубліковано перелік підрозділів митниць ДФС з адресами їх розміщення, які уповноважені видавати сертифікати.

"При цьому існують випадки, коли наявність сертифіката форми EUR.1 для отримання преференційного доступу на ринок ЄС не вимагається, а саме: експортер має статус уповноваженого (схваленого); загальна фактурна вартість партії товарів не перевищує 6 тис. євро - у цьому випадку експортер самостійно декларує походження товарів з України в декларації інвойсі; в країнах ЄС товари оподатковуються за нульовою ставкою ввізного мита (за винятком положень Правил походження щодо кумуляції та квот), - додають у ДФС.

Читайте також: Загальний прибуток держбанків торік становив 13,5 мільярда - Мінфін

Отже, для спрощення та прискорення митного оформлення товарів, що експортуються з України до країн ЄС, в Україні запроваджено європейську модель «уповноваженого» експортера, який має змогу без оформлення сертифіката з перевезень товару EUR.1 самостійно декларувати преференційне походження товарів на комерційних документах.

Станом на 1 лютого 2019 року статус уповноваженого експортера отримало 231 підприємство, яке експортує на спрощених умовах свою продукцію до країн ЄС.