Громадська рада оголосила недовіру голові Держатому

Громадська рада при Державній інспекції ядерного регулювання України оголосила про недовіру голові відомства Григорію Плачкову.

Про це йдеться в заяві Громадської ради, повідомляє БізнесЦензор.

"Громадська рада при Держатомрегулювання одноголосно вирішила оголосити про недовіру голові Держатомрегулювання Григорію Плачкову і заявити про невідповідність його професійних знань і компетенцій займаній посади", - сказано в заяві.

На думку членів Громадської ради, перебування Плачкова на посаді глави Держатомрегулювання "призводить до руйнування системи державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки".

Серед причин такого рішення в заяві зазначена видача Держатомрегулювання дозволів держпідприємству "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" на експлуатацію сховища для захоронення радіоактивних відходів, а також на переробку уранових руд в частині припинення діяльності уранових об'єктів колишнього ВО "Придніпровський хімічний завод", які належать держпідприємству "Бар'єр ". При цьому, як зазначено в заяві, ДП "Східний ГЗК" не має фінансових і людських ресурсів для проведення відповідної діяльності.

"Жодна ліцензія в Україні на діяльність з переробки уранових руд, не видавалась на об'єкти, які не перебувають на балансі ліцензіата. Цей прецедент вперше було створено главою Держатомрегулювання Г.Плачковим", - наголошується в документі.

Читайте також: Справа Мартиненка: суд вивчив тендерні документи на закупівлю обладнання для АЕС

Громадська рада також заявляє, що ухваленню рішення про внесення відповідних змін до ліцензії "Східного ГЗК" передував ряд порушень, а прийняття самого рішення главою Держатомрегулювання відбувалося з порушенням законодавства.

Крім того, як зазначено в заяві, вказане рішення Держатомрегулювання призвело до припинення Єврокомісією фінансування третьої фази проекту технічної допомоги для проекту реабілітації "Придніпровського хімічного заводу".

Як повідомлялося, Кабінет міністрів у жовтні 2017 року призначив Григорія Плачкова на посаду голови Державної інспекції ядерного регулювання України. До цього він очолював Департамент ядерної енергетики та атомно-промислового комплексу Міністерства енергетики та вугільної промисловості.