Енергоатом вивчає можливість впровадження малих модульних реакторів в Україні

ДП "НАЕК "Енергоатом" спільно з компанією Holtec International співпрацює у напрямку вивчення можливості впровадження малих модульних реакторів SMR-160 в Україні.

Про це під час ХVІ Міжнародного форуму «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє» сказав інженер відділу моніторингу світових напрямів функціонування та розвитку ядерно-енергетичного комплексу Дирекції з міжнародного співробітництва НАЕК «Енергоатом» Ілля Краснуха, пише прес-служба Енергоатома.

"НАЕК «Енергоатом» наразі активно співпрацює з американською компанією Holtec International щодо вивчення можливості впровадження малих модульних реакторів SMR-160 в Україні та розгортання виробництва обладнання для них на українських підприємствах", - розповів Краснуха.

Разом із тим, на його думку, впровадження нових реакторних технологій потребує змін у чинну систему поставок та спрощення сертифікації обладнання для АЕС.

«Для того, щоб ядерна генерація забезпечувала вагомий внесок у збереження клімату (Паризька угода) та надійність енергопостачання, атомна промисловість повинна залишатися конкурентоспроможною», - прокоментував експерт.

Читайте також: Два підприємства держконцерну "Ядерне паливо" опинилися в списку санкцій РФ

Як повідомлялося, новітні технології у вигляді модульних реакторів малої потужності (ММР) наразі активно вивчаються, розробляються і уже будуються у світі. Для порівняння з реакторами великої потужності, постачальники ММР заявляють про строки будівництва до 36 місяців та на порядок вищий рівень безпеки експлуатації цих енергоблоків.