Законопроект про мінімальні запаси нафти відповідає нормам ЄС - Держрезерв

Енергетичне співтовариство підтвердило відповідність проекту закону "Про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів" нормам ЄС.

Про це Укрінформу повідомили в прес-службі Держрезерву з посиланням на керівника агентства Вадима Мосійчука.

"Спільно з експертами пророблена колосальна робота. Її результатом став фаховий документ. Норми, передбачені у законопроекті, розроблені згідно з вимогами Директиви 2009/119/ЕС, документ має за основу європейський досвід впровадження проектів створення та управління мінімальними запасами нафти та нафтопродуктів, і, що не менш важливо, він враховує українські реалії. Документ готовий, він грунтовний та зважений, опрацьований Енергетичним Співтовариством. Далі слово за Урядом, на погодження до якого ми передаємо документ найближчим часом", - зауважив голова Держрезерву.

Наразі реалізація Україною проекту формування мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів триває. З травня поточного року погодження МЕРТ очікує Модель формування МЗНН. Вже розпочалася розробка Плану дій введення в обіг екстрених резервів у разі значного порушення постачання нафти.

"Слід зазначити, робота над законопроектом "Про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів" розпочалася у травні поточного року та тривала у дуже динамічному режимі. Найбільші дискусії викликали питання визначення джерел фінансування, а також алгоритми, за якими запаси зберігатимуть  учасники ринку", - нагадали в Держрезерві.

Читайте також: Від сьогодні в Україні подорожчав газ для населення

Як відомо, Державне агентство резерву України є головним виконавцем у впровадженні реформи по формуванню стратегічних запасів нафти та нафтопродуктів. Відповідно до взятих зобов'язань України щодо імплементації Директиви 2009/119/ЕС мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів в обсязі понад 2 млн тонн еквівалента сирої нафти необхідно накопичити до кінця 2022 року. Структура МЗНН, виходячи з фактичної потужності українських НПЗ, буде складатися з 30% нафти та 70% нафтопродуктів. Для управління МЗНН буде створено незалежне Агентство, 70% власності якого буде у держави, 30%  в операторів ринку.

Ще минулого року було розроблено Модель формування та фінансування МЗНН. 27 листопада 2017 року Голова Держрезерву України Вадим Мосійчук на 9 Нафтовому форумі Енергетичного Співтовариства у столиці Сербії Белграді презентував Модель формування та фінансування мінімальних запасів нафти (МЗНН) в Україні відповідно до Директиви 2009/119/ЕС. Обрана модель МЗНН була підтримана членами Європейського Енергетичного Співтовариства. На даний момент документ знаходиться на погодженні у МЕРТ.