У БПП розповіли, з чого "змалювали" Нацбюро фінансової безпеки

Національне бюро фінансової безпеки України матиме статус, завдання, повноваження та гарантії незалежності, за аналогією з Європейським агентством з боротьби з шахрайством, відоме як OLAF, що вже майже 20 років стоїть на сторожі фінансової безпеки Європи.

На цьому наголосила народний депутат фракції Партії “Блок Петра Порошенка”, Голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна в ході засідання круглого столу "Фінансова безпека: методологічне, правове та інституційне забезпечення", повідомляє прес-служба депутата. 

За її словами, в основі діяльності НБФБ, як і в основі роботи OLAF – новітня методологія організації правоохоронної діяльності керована аналітикою, що передбачає збір інформації з компетентних джерел, її акумулювання в системі управління ризиками та подальший аналіз для виявлення ризиків і загроз фінансовій безпеці держави.

"Чіткі розрахунки аналітичної системи дозволяють не лише оцінити масштаб проблеми та рівень вже завданих або потенційних збитків, а й напрацювати способи її мінімізації та усунення", – наголосила Южаніна.

Вона зазначила, що аналітика, якою керуються в роботі ці органи, є запорукою об’єктивності розслідувань кримінальних правопорушень у сфері публічних фінансів, а також реальною допомогою іншим органам для розуміння тенденцій, загроз і ризиків в сфері фінансових інтересів держави.

На думку Голови Комітету, не менш важливим для ефективної роботи цих органів є те, що НБФБ, рівно як OLAF, є незалежним – не підпорядковується жодній з державних інституцій. Більш того, особливий порядок конкурсного відбору, призначення та звільнення їх керівників унеможливлює вплив на прийняття ними управлінських рішень.

Читайте також: Порошенко назвав три сфери, у які зайшли потужні інвестиції

Так директор НБФБ обиратиметься Конкурсною комісією – по 3 особи від Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, і призначатиметься Президентом України за поданням Верховної Ради України.

Ніна Южаніна підкреслила, що вплив на директора НБФБ, як і на директора OLAF, безпосередньо в роботі також мінімізовано, оскільки втручання в роботу цих органів інших державних органів, політичних сил, громадських об’єднань чи комерційних організацій заборонено на рівні закону.