ДФС викрила оборудку з постачання на АЕС засобів захисту російського виробництва

Викрито посадових осіб підприємства, які підробили документи для участі в тендерах, щоб поставити на українські атомні електростанції засоби захисту виробництва Російської Федерації.

Про це повідомляє прес-служба Державної фіскальної служби України.

"Генеральною прокуратурою України за матеріалами оперативного управління ГУ ДФС у Київській області відкрито кримінальне провадження, передбачене ч. 5 ст. 191 КК України, за фактом підробки технічної документації для участі в тендерних торгах, привласнення державних коштів та переведення безготівкових коштів у готівку посадовими особами підприємства, які організували постачання на Хмельницьку та Запорізьку АЕС засобів захисту російського виробництва", - йдеться в повідомленні.

Так, за результатами проведення передбачених чинним законодавством заходів співробітниками податкової міліції встановлено, що службові особи підприємства підробили в документах для участі в тендерних торгах дані про походження та якість захисних масок для обличчя, протигазів та комплектуючих до них. А вигравши тендер, замість засобів захисту виробництва Чеської Республіки, поставили продукцію, виготовлену в Російській Федерації. Таким чином, задіявши в схемі підконтрольні підприємства, заволоділи бюджетними коштами в розмірі понад 10 млн. гривень, завдавши державному бюджету України збитків у особливо великих розмірах.

Як наслідок, на адресу державних підприємств енергетичної галузі, які мають стратегічне значення, здійснено поставку «пристроїв для захисту органів дихання, очей і обличчя людини від отруйних, радіоактивних речовин і бактерій» сумнівного виробництва та невідповідної якості, які не сертифіковані в Україні. Тим самим було поставлено під загрозу життя і здоров'я працівників АЕС.

Читайте також: Надходження ЄСВ цьогоріч зросли на 27% - ДФС

Податковою міліцією спільно з Нацполіцією під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури України проведено низку обшуків за місцем реєстрації держпідприємства, її керівника і розташування складських приміщень підприємства в м Дніпро, а також в м. Лубни (Полтавська область) за адресою реєстрації псевдовиробничих потужностей цього підприємства.

Під час обшуків вилучено оригінали документів, які використовувалися для участі в тендерних закупівлях, а також понад 1200 засобів захисту виробництва Російської Федерації, які призначалися для передачі на АЕС під виглядом продукції виробництва Чеської Республіки.