Рекомендації CША щодо реформування митних органів виконані на 80% - Продан

Рекомендації Митно-прикордонної служби США (U.S. Customs and Border Protection; CBP), надані в рамках Угоди між Україною та США про взаємну допомогу у митній сфері, наразі виконані на 80%.

Про це повідомляє прес-служба Державної фіскальної служби України за результатами зустрічі у США в.о. голови ДФС Мирослава Продана та виконавчого директора офісу міжнародних відносин Митно-прикордонної служби США Жозефін Байамонте (Josephine Baiamonte). 

"За словами Продана, рекомендації Митно-прикордонної служби США наразі виконані на 80%. Інші - в стадії реалізації і будуть виконані до 2020 року, адже є невід'ємною частиною Стратегічних ініціатив розвитку ДФС, затверджених у грудні 2017 року", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з 2016 року між Україною та США діє Угода про взаємну допомогу у митній сфері, у рамках якої CBP надавала рекомендації щодо реформування та модернізації митних органів. Зокрема, йдеться про переформатування організації роботи митного напряму ДФС, боротьбу з корупцією та удосконалення інформаційно-технологічної бази і обладнання.

Продан відзначив суттєвий прогрес у реалізації електронних сервісів, зокрема системи «Єдине вікно», коли вже 85% митних декларацій оформлюються автоматично. На його думку, цей показник був би ще кращим, але суміжні служби, що працюють поряд із митниками на державному кордоні, не були  підготовлені належним чином і законодавство потребувало змін. 

За його словами, робота за принципом «єдиного вікна» дала можливість прискорити митне оформлення та значно знизити рівень корупційних ризиків, адже контакт між бізнесом та посадовою особою мінімізований. 

Серед рекомендацій CBP - реконструкція пунктів пропуску та оснащення їх технічними засобами контролю. 

«Виконані також рекомендації щодо ротації кадрів. Ми використовуємо цей механізм, і це стосується не лише керівного складу, а й інспекторів. Крім того, майже місяць тому Уряд призначив заступника по митному напряму, що також говорить про виконання зобов'язань», - додав керівник ДФС.

Що стосується боротьби з корупцією, то, окрім електронізації всіх процесів, реформування проходить і служба внутрішньої безпеки ДФС. Акцент буде зроблений на превентивних заходах, інформує прес-служба.

Ще одним стимулом для скорочення корупційних ризиків стало створення центру моніторингу діяльності в усіх пунктах пропуску. За словами Продана, завдяки ефективній ризикорієнтованій системі кількість вантажів, що підлягають оглядам/переоглядам, становить лише 3%.

Прискорити та спростити митні процедури допомогла б реалізація норм щодо захисту інтелектуальної власності, роботи Уповноваженого економічного оператора та підключення України до Всесвітньої транзитної системи (NCTS). Відповідні законопроекти розроблені, подані до Верховної Ради, але не розглянуті парламентом.

«Ми вже бачимо значний прогрес з вашої сторони, серйозні дії, які були зроблені, тому, думаю, всі наші партнери відзначать прогрес, і співробітництво по багатьох аспектах активізується і розшириться», - наголосила Байамонте.

Читайте також: Уряд призначив двох заступників міністра фінансів

Як повідомлялося, Митно-прикордонна служба США є найбільшим федеральним правоохоронним органом (близько 60 тис. співробітників, бюджет - 12,4 млрд дол.) та входить до складу Міністерства внутрішньої безпеки США. З 2016 року між ДФС та CBP ведуться переговори щодо розгортання в Україні системи ATS-G для аналізу та оцінки ризиків за попередньою інформацією про пасажирів, які переміщуються через пункти пропуску для повітряного сполучення.

У рамках Програми з експортного контролю та безпеки кордонів в Україні (EXBS) реалізовується проект щодо надання технічної допомоги з метою посилення системи експортного контролю України та протидії розповсюдженню зброї масового знищення.