Рада врегулювала проведення деяких фітосанітарних процедур

Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання проведення деяких фітосанітарних процедур".

За ухвалення проекту закону №6673 у другому читанні та в цілому проголосували 234 народні депутати за мінімально необхідної кількості 226, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"На сьогодні у сфері фітосанітарного контролю існують суттєві проблеми. Основна причина - у низькій якості фітосанітарної експертизи. У Держспоживслужбі просто не вистачає необхідної кількості інспекторів і матеріально-технічного забезпечення. Закон пропонує вирішити цю проблему шляхом уповноваження приватних лабораторій на проведення окремих фітосанітарних процедур - на відбір зразків і проведення фітосанітарної експертизи. Це звичайна європейська практика. Наприклад, так відбувається вже багато років у Голландії та Німеччині. Видача фітосанітарних сертифікатів залишається за державою, тобто рішення про те, чи відповідає вантаж фітосанітарним вимогам приймає саме державний інспектор", - пояснив один із ініціаторів закону - голова підкомітету Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олег Кулініч.

До того ж, уточнив народний депутат, закон передбачає створення Реєстру уповноважених фітосанітарних лабораторій і Реєстру виданих фітосанітарних сертифікатів, порядок ведення яких встановлюється Кабінетом міністрів України. 

"Введення таких реєстрів дасть  змогу належним чином контролювати діяльність не тільки приватних, але й державних лабораторій", - уточнив він.

Читайте також: Україна збільшує домінуюче становище на світовому ринку сонячного шроту

При цьому, зазначив Кулініч, закон не руйнує існуючу систему фітосанітарної експертизи, а лише доповнює її. 

"Державні лабораторії, які працюють сьогодні, так і будуть працювати. Більше того, на три роки до них не будуть застосовувати додаткові умови щодо акредитації - вони автоматично вважаються уповноваженими, а функція проведення арбітражної фітосанітарної експертизи залишається взагалі за державою", - додав співавтор закону. 

Загалом законом внесено до закону України «Про карантин рослин» та Кодексу України про адміністративні правопорушення зміни. Зокрема запроваджуються нові терміни у сфері карантину рослин («арбітражний зразок», «виїмка», «візуальна перевірка», «партія», «зразок-документ», «лабораторія», «фітосанітарна експертиза»), уточнюються повноваження центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики та реалізують державну політику у сфері карантину рослин, запроваджується Реєстр уповноважених фітосанітарних лабораторій, надається право здійснення фітосанітарної експертизи фітосанітарним лабораторіям недержавної форми.

Цей закон набуває чинності наступного дня після його опублікування та вводиться в дію через шість місяців з дня набуття чинності.