Есперт розповів про корупційні ризики підвищення тарифів на електроенергію

Попри підвищення тарифів на електроенергію для населення, розрив у цінах для населення і бізнесу залишився практично таким самим, яким був у 2015 році.

Про це на брифінгу сказав експерт з енергетики Андрій Герус, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Обсяг ринку електроенергії - це 200 млрд грн на рік. Третину з цих грошей платить населення. 70% цих грошей платять бізнес, бюджетні установи та організації. На сьогодні ми маємо ситуацію, коли ми пройшли 5 етапів підвищення тарифів для населення, які були у 2015, 2016, 2017 роках і які були потрібні, щоб вирівняти тарифи для населення і бізнесу. Але, на жаль, регулятор повернувся до практики підвищувати тарифи для бізнесу, тому ця велика різниця залишилася практично така, якою була у 2015 році", - сказав Герус.

Він наголосив, що саме по собі підвищення тарифів - це не реформа, оскільки ключовим є питання про використання тарифних коштів.

"Якщо тарифи зростають, а якість послуг для кінцевого споживача не змінюється, то це означає, що тарифні кошти йдуть не туди, формуючи корупційну складову. Тарифи ростуть, а якість послуг падає", - зауважив експерт.

Читайте також: Чиновники АЕС закупили контрафакт для систем безпеки — СБУ

Як повідомлялося, протягом п'яти етапів підвищення тарифів у 2015-2017 роках ціна на електроенергію для побутових споживачів зросла сумарно на 280%. Наразі Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вважає недоцільним підвищення тарифів для населення.