"Транзитна війна" Росії: Київ очікує рішення СОТ до кінця року

Розгляд у Світовій організації торгівлі справи щодо порушення Росією міжнародних норм при забороні транзиту українських товарів територією РФ перебуває в активній стадії, рішення очікується до кінця 2018 року.

Про це повідомляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі у зв'язку з черговим продовженням Росією терміну обмежень на транзит через її територію з території України.

«Як відомо, у вересні 2016 року Україна оскаржила заходи щодо обмеження транзитного руху через територію Росії до Казахстану та Киргизстану у СОТ. Наразі справа знаходиться в активній стадії, а рішення очікується наприкінці 2018 року», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Україна докладає всіх зусиль, щоб довести факт порушення Росією міжнародних зобов'язань при обмеженні транзиту з території України, та, як наслідок, відновити транзитний рух через територію Росії. Позиція України полягає в тому, що дії Росії не відповідають її зобов'язанням у рамках СОТ, а тому повинні бути скасовані.

У міністерстві наголошують, що «обмеження (з боку РФ - ред.) є непрозорими, невиправданими, політично вмотивованими й такими, що мають дискримінаційний характер і не відповідають міжнародним зобов'язанням Росії, у тому числі в рамках Світової організації торгівлі, та є торговельною агресією проти України».

Читайте також: Путін продовжив транзитні обмеження для українських вантажів

 

Як повідомлялося, указом президента Російської Федерації від 29 червня 2018 року №380 продовжено дію обмежень транзитного руху з території України через територію Росії до Казахстану та Киргизстану, які були запроваджені указом президента Росії від 1 січня 2016 року №1 (зі змінами).

Обмеження стосуються:

заборони транзиту українських товарів територією Росії на територію Казахстану та Киргизстану безпосередньо через українсько-російський державний кордон;

міжнародних транзитних перевезень з території України, які здійснюються виключно через територію Республіки Білорусь із застосуванням спеціальних засобів ідентифікації (пломб), включаючи ті, що діють на основі GLONASS, та з використанням реєстраційних карток для водіїв;

визначення стаціонарних та пересувних контрольних пунктів: два - на російсько-білоруському та три - на російсько-казахстанському кордонах;

заборони транзиту через територію Росії товарів з території України, щодо яких Росія застосовує ставки ввізних мит, відмінні від нуля (ввізні мита відповідно до ставок Єдиного митного тарифу Євразійського економічного союзу).

Діє заборона ввезення до Росії певних сільськогосподарських товарів відповідно до постанови уряду Росії від 7 серпня 2014 року № 778 "Про заходи щодо реалізації указів президента від 6 серпня 2014 року № 560 і від 24 червня 2014 року № 320".

Як повідомляв Укрінформ раніше, термін дії попередніх обмежень закінчився 30 червня, нові аналогічні заходи РФ діятимуть до 1 січня 2019 року.