ЄС підходить до нового етапу інвестування в Україні - Вагнер

Європейський Союз досі спрямовував кошти переважно на підтримку реформ в Україні, а тепер підходить до нового етапу інвестування - в людей та інфраструктуру.  

Про це заявив керівник Групи підтримки України в Європейській комісії Петер Вагнер на форумі “Зовнішньо-інвестиційна програма ЄС” у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“З бюджету ЄС щороку виділялося для України близько 200 млн євро. Враховуючи ситуацію в Україні, ці гроші в останні роки інвестувалися в проекти реформ, ми підтримували цими коштами уряд у проведенні реформ - децентралізація, адміністративна реформа, реформа держуправління, судова, поліцейська, антикорупційна реформа тощо. Частина з цих 200 млн у минулому використовувалася також як такий собі фінансовий інструмент, щоб залучити більше інвестицій... Оскільки все більше реформ просуваються вперед, то потреба у їх фінансуванні знижується, і ми підходимо зараз до нового етапу інвестування — інвестицій в людей та в інфраструктуру”, - сказав Вагнер.

Він висловив сподівання, що в наступні роки значну частину з цих 200 млн євро можна буде залучати у ці інвестиційні проекти.

Читайте також: Вагнер про Nord Stream 2: Єврокомісія намагається зберегти інтереси України

Водночас представник Єврокомісії вказав на необхідність поліпшувати бізнес-середовище і вдосконалювати "здатність освоєння". Крім того, потрібна інституція для керування такими проектами.

"Для залучення іноземних приватних інвестицій в Україну бізнес-середовище має значно поліпшитися. План зовнішніх інвестицій ЄС в Україні - це підтримка цього процесу з боку державних інвестицій за умови, що Україна залишатиметься на шляху реформ", -  зазначив Вагнер.

За його словами, ЄС намагається “більш ефективно та винахідливо” використовувати наявні ресурси, поєднуючи фінансові інструменти, технічну допомогу та політичні рішення.