Нафта дорожчає на тлі загрози введення санкцій щодо Ірану

Ціни на нафту зросли на даних про стиснення ринку на тлі успішного виконання угоди ОПЕК+ і на побоюваннях щодо можливих наслідків відновлення санкцій з боку США щодо Ірану.

Про це повідомляє спеціалізований ресурс 

«Скорочення поставок ОПЕК і загроза нових санкцій проти Ірану відбуваються на тлі зростання попиту на нафту в Азії. По всьому регіону - від Китаю до В'єтнаму, будуються нові і модернізуються діючі НПЗ. Це свідчить про те, що регіональні потреби у вуглеводневій сировині і надалі залишатимуться високими», - йдеться у повідомленні.

Вартість червневої нафти Brent вранці, 24 квітня, становила $75, 03 (+0,43%). Барель червневої нафти WTI торгувався по $69, 11 (+0,68%). Пікові ціни під час ранкової сесії становили $75, 19 і $69, 19 відповідно.

Світові ринки стискаються на тлі успішного виконання угоди ОПЕК+ резидентами і нерезидентами картелю. З січня минулого року товарні надлишки нафти в розвинутих країнах скоротилися майже на 300 млн бар. і наразі перевищують середній 5-річний показник всього на 43 млн бар.

Читайте також: Нафтогаз - Газпрому: Готові зустрітися в Стокгольмському арбітражі

Підтримку цінам також надає висока ймовірність запровадження Сполученими Штатами санкцій проти Ірану, в результаті чого поставки «чорного золота» на світовий ринок скоротяться на 0,25-0,5 млн бар./добу (б/д).

Сполучені Штати мають до 12 травня вирішити, чи вийдуть вони з всеохоплюючої ядерної угоди по Ірану. Якщо це станеться, Вашингтон введе санкції проти Ісламської республіки, які нададуть істотну підтримку цінам.