У бюджетній сфері зростають ЕСКО-договори

У 2018 році очікується близько 200 укладених ЕСКО-договорів для утеплення бюджетних установ. Це майже в 5,5 раза більше, ніж торік.

Про це заявив голова Держенергоефективності Сергій Савчук під час наради з питань перспектив розвитку ринку ЕСКО у бюджетній сфері та шляхів його стимулювання, повідомляє Управління комунікації та зв'язків з громадськістю.

«Таким результатам сприяла плідна робота над законодавчим фундаментом. Тепер ми маємо і надалі стимулювати розвиток цієї сфери та в разі необхідності запропонувати парламенту можливі шляхи до удосконалення законодавства», - прокоментував голова агентства.

Савчук відзначив позитивну статистику підписання ЕСКО-договорів у бюджетній сфері. Так, у 2016 році було укладено 20 контрактів на суму 18 млн грн, у 2017-2018 рр. – 37 контрактів на суму 40 млн гривень.

На нараді обговорили та вирішили спільно опрацювати низку актуальних питань: спрощення процедури затвердження істотних умов ЕСКО-договорів; шляхи нівелювання валютних ризиків для ЕСКО-компаній; механізми фінансування ЕСКО-проектів у бюджетній сфері.

Читайте також: Торік реальна зарплата українців зросла на 19,1% - Мінсоцполітики

ЕСКО-контракти - це механізм, що дозволяє звичайному споживачу ресурсів значно скоротити витрати на енергоресурси та модернізувати енергообладнання без значних інвестицій зі свого боку. Енергосервісний договір передбачає здійснення енергосервісними (ЕСКО) компаніями енергоефективних проектів - оновлення системи опалення, освітлення, утеплення будівель тощо, - за кредитні кошти інвестора (у ролі якого можуть виступати міжнародні фінансові інституції), зменшення плати за енергоносії не менше ніж на 20%, і погашення отриманої позики за рахунок економії витрат на енергоресурси (за обов’язкової умови, що тариф для споживачів залишається незмінним).