Глава НКРЕКП прокоментував схвальні висновки Енергетичного співтовариства

Висновки у першому звіті секретаріату Енергетичного співтовариства про роботу Національної комісії України, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, свідчать, що комісія стала прозорішою.

Про це повідомив в коментарі Укрінформ глава НКРЕКП Дмитро Вовк.

«Висновки такі, що комісія стала набагато прозорішою», - сказав він. 

По словах Вовка, в звіті вказано, що «були якісь скарги з боку учасників ринку», але «на противагу секретаріат має величезну кількість прикладів детально описаних і обгрунтованих рішень комісії, які є на сайті комісії». 

Також, за словами глави НКРЕКП, в звіті вказано, що рішення по абонізації минулого року, яке було резонансним, було прийняте комісією правильно. 

Крім того, по словах Вовка, в звіті вказано, що рішення по стимулюючу освіту, яка активно критикується, насправді комісія прийняла прозоро, і Секретаріат не побачив жодних проблем в процедурі ухвалення рішення. 

Читайте також: НКРЕКП стала прозорішою завдяки закону про комісію — експерти ЄС

В той же час глава НКРЕКП підкреслив, що в звіті Енергоспівтовариства «є конкретні проблемні місця». «Наприклад, рішення комісії повинні набувати чинності після публікації в «Урядовому кур'єрі». До 2017 року комісія відправила 219 рішень, і з них опубліковані були лише 177», - зазначив він, додавши, що три четвертих рішень публікувалися з простроченням порівняно із законом.

«Можна сказати, що звіт, який перший вийшов, покриває організаційні питання роботи комісії. Далі буде звіт тематичний по окремих рішеннях комісії, які мали резонанс в суспільстві. Окремо - аналіз по RAB-тарифам, окремо - аналіз по так званій абонплаті, окремий аналіз по приєднанню. Звичайно ж, окремий аналіз за методологією визначення оптово-ринкової ціни електроенергії, яка дістала народну назву «Роттердам+», - підсумував Вовк. 

Як повідомляв Укрінформ, раніше Секретаріат міжнародної організації «Енергетичне співтовариство» оприлюднив звіт про роботу НКРЕКП. У документі, зокрема, відзначається, що комісія стала набагато прозоріша у своїй діяльності, чому сприяло, у тому числі, прийняття у вересні 2016 року закону про НКРЕКП.