В ООН випустили посібник для аграріїв щодо боротьби з іржею пшениці

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO) випустила посібник для агровиробників по боротьбі з іржею пшениці, що стрімко поширюється в Європі, Африці і Азії.

Про це Укрінформу повідомили в прес-службі FAO.

Стеблева іржа пшениці стрімко поширюється в Європі, Африці й Азії, являючи собою загрозу для джерел продовольства і засобів до існування більше одного мільярда людей. Спори іржі пшениці, що переносяться вітром, можуть швидко поширюватися на великі відстані, викликаючи аж до 100% втрат врожаю, що не обробляється, або вразливих сортів пшениці. FAO опублікувала нову книгу російською мовою, в якій узагальнені 25-річні наукові дослідження хвороб пшениці. Книга надає вченим найважливіші дані про захист рослин та їх селекції і має практичну цінність для фермерів, великих товаровиробників і працівників служб захисту рослин.

Зазначається, що поширення агресивних видів іржі пшениці являє собою серйозну загрозу для продовольчої безпеки в регіоні. Здійснення постійного нагляду та розробка програм з управління хворобою мають виняткове значення.

«Здійснення моніторингу та нагляду за хворобами, скринінг комерційних і фермерських сортів пшениці в гарячих точках і використання штучної інокуляції - важливі кроки для запобігання втрат», - наголосили в FAO.

Читайте також: Польща побоюється конкуренції українських виробників яєць на ринках ЄС

Також, підкреслюється, що у разі необхідності FAO готове також надає допомогу в надзвичайних ситуаціях.

"FAO підтримує зусилля щодо здійснення моніторингу та управління хворобами іржі пшениці. Організація грає важливу роль в підготовці фахівців і фермерів, у зміцненні зв'язків між установами та зацікавленими сторонами, в розширенні співпраці між науковцями та агровиробниками. У разі необхідності ФАО також надає допомогу в надзвичайних ситуаціях", - йдеться в повідомленні.