Держатом пояснив затримку із конфайнментом на ЧАЕС високим рівнем радіації

Перенесення термінів завершення робіт на будівництві нового конфайнменту над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС пов'язане з високим рівнем радіоактивного випромінювання в зонах проведення робіт.

Про це йдеться в оприлюдненому сьогодні, 15 лютого, публічному звіті Державної інспекції ядерного регулювання України щодо проведених у 2017 році заходів, результатів виконання завдань, використання коштів державного бюджету, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Відповідно до прогнозного графіка СП "Новарка", завершення проекту очікувалось в листопаді 2017 року. На черговому засіданні Асамблеї вкладників Чорнобильського фонду "Укриття" та Асамблеї донорів Рахунку ядерної безпеки, яке було проведено в грудні 2017 року в м.Лондон, термін завершення робіт перенесено на травень 2018 року. Основною причиною є високі рівні радіоактивного випромінювання в зонах проведення робіт, що потребує додаткового часу для їх виконання", - йдеться у звіті.

Читайте також: Holtec хоче розмістити в Україні виробництво нових ядерних реакторів

Як повідомляв Укрінформ, раніше в Держатомрегулювання заявили про проблеми, які виникли у підрядної організації "Novarka" при будівництві нового конфайменту на ЧАЕС.

У березні 2004 року Європейський банк реконструкції та розвитку оголосив тендер на проектування, будівництво і введення в експлуатацію нового саркофагу для ЧАЕС. Переможцем тендеру в серпні 2007 року була визнана компанія "Novarka" - спільне підприємство французьких компаній Vinci Construction Grands Projets і BOUYGUES.

Основна функція нового саркофагу полягає в обмеженні розповсюдження радіоактивних речовин, які знаходяться в об'єкті Укриття.

Спорудження об'єкту розпочалося у квітні 2012 року. Встановлення конфайменту було розпочате 19 листопада 2016-го. 29 листопада 2016 року було завершено насування арки. Після чого орієнтовною датою повного закінчення будівництва називався листопад 2017 року.