30 на 70: у Європі схвалили українську формулу запасів нафти

Європейське Енергетичне співтовариство схвалило українську модель формування мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів.

Про це Укрінформу повідомила прес-служба Державного агентства резерву України з посиланням на курівника відомства Вадима Мосійчука, який виступав на 9 Нафтовому форумі, організованому ЕС у столиці Сербії, Белграді.

"Ми довели, що Україна – відповідальний партнер та здатна виконувати взяті на себе зобов’язання. Більш того, учасники форуму відзначили, що документ був опрацьований досить детально та відображає не лише українські реалії, а й відповідає найкращим світовим зразкам та міжнародним нормам", – наголосив Мосійчук.

Наступним кроком, за його словами, буде винесення на початку грудня проекту моделі МЗНН на розгляд та затвердження до Кабінету міністрів. Планується, що наприкінці грудня уряд узгодить модель, а в першому кварталі 2018 року буде розроблено проект закону України "Про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів".

"Дуже важливо, щоб проект закону був погоджений із Енергетичним співтовариством та відповідав би кращим практикам країн-членів Європейського Союзу. Це означатиме, що ми рухаємось в правильному напрямку, а реформи в енергетичному секторі грунтовні та послідовні. Тому, чим оперативніше ми підійдемо до вирішення цього питання, тим легше та швидше зможемо приступити, власне, до самого формування запасів. У тому, що нам це вдасться, до речі, в ЕС не сумніваються, а дуже позитивним моментом відзначають той факт, що до формування запасів в українському сценарії залучатимуться безпосередньо й учасники ринку", – зауважив голова Держрезерву. 

Читайте також: В Україні уже в грудні можуть розпочати формування мінімальних запасів нафти

Державне агентство резерву України є головним виконавцем у питаннях формування стратегічних запасів нафти та нафтопродуктів. Відповідно до взятих нашою країною зобов‘язань в рамках Угоди про асоціацію з ЄС, мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів Україна повинна сформувати до кінця 2022 року в обсязі понад 2 млн тонн еквіваленту сирої нафти. Структура МЗНН, виходячи з фактичної потужності українських НПЗ, буде складатися з 30% нафти та 70% нафтопродуктів. Для управління МЗНН буде створено незалежне агентство, 70% власності якого буде у держави, 30%  - у операторів ринку.