Антимонопольний комітет розслідує "великі злиття" на ринку пива

Антимонопольний комітет почав розгляд кількох справ про концентрації на ринку пива, що стосуються компаній, які здійснюють виробництво цього продукту в Україні.

Про це повідомляється на сайті АМКУ.

Так, за повідомленням Антимонопольного комітету, розпочато розгляд справи про концентрацію у вигляді придбання компанією Anheuser-Busch InBev S.A./N.V (м.Брюссель, Бельгія) акцій компанії AB InBev Efes B.V. (м. Амстердам, Нідерланди), що забезпечує досягнення 50% голосів у вищому органі управління компанії.

Ще одна справа стосується придбання компанією AB InBev Efes B.V. (м.Амстердам, Нідерланди) акцій акціонерного товариства "САН ІнБев" (м. Москва, Російська Федерація), що забезпечує перевищення 50% голосів у вищому органі управління товариства.

Ця ж компанія придбала акції публічного акціонерного товариства "САН ІнБев Україна" (м. Київ, Україна), що забезпечує перевищення 50% голосів у вищому органі управління товариства.

У свою чергу, "САН ІнБев Україна" здійснило концентрацію шляхом придбання активів (переважно торговельних активів та торгових марок), які належать приватному акціонерному товариству "ЕФЕС Україна" (м. Донецьк, Україна), зазначили в АМКУ.

Крім того, ще одна справа стосується концентрації у вигляді придбання компанією AB InBev Efes B.V. (м. Амстердам, Нідерланди) акцій компанії Bеvmar GmbH (м. Ганновер, Німеччина), що забезпечує перевищення 50% голосів у вищому органі управління компанії.

Також розпочато розгляд справи про концентрацію у вигляді набуття контролю компанією Anheuser-Busch InBev S.A./N.V (м. Брюссель, Бельгія) разом з компаніями Yazіcіlar Holding A.S та Ozilhan Sіnai Yatіrіm A.S (обидві – м.Стамбул, Туреччина) над компанією Anadolu Efes Biracіlіk ve Malt Sanayii A.S. (м. Стамбул, Туреччина).

"Концентрації відбуваються на ринку пива. Враховуючи зазначене, просимо всі зацікавлені сторони висловити свої зауваження і міркування щодо зазначених концентрацій та оцінку їх впливу на зазначений ринок", - наголосили в АМКУ.

Читайте також: АМКУ оштрафував великих дистриб'юторів ліків за блокування дешевих препаратів

Як відомо, в січні 2017 року в Україні вчергове зросли акцизи на алкоголь. Зокрема, акциз на пиво зріс на 2,78 грн за 1 літр. При цьому, в галузевій асоціації "Укрпиво" ще в 2016 році заявляли про падіння надходжень акцизного податку, яке відбулося у результаті підвищення ставки акцизного податку на пиво.

Падіння обсягів виробництва пива в "Укрпиві" констатують третій рік поспіль. Зокрема, за 10 місяців 2017 року в Україні було вироблено 153,2 млн дал, що становить 98,6% до аналогічного період 2016 року.