Миколаївський глиноземний завод придбала швейцарська компанія

Миколаївський глиноземний завод (МГЗ), який належав російському олігарху Олегу Дерипасці, придбала швейцарська компанія.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила прес-секретар МГЗ Ірина Прохорова.

«Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив одному з найбільших глобальних трейдерів швейцарській компанії Glenсore придбати ТОВ "Миколаївський глиноземний завод" і три інші українські компанії, підконтрольні Об'єднаній компанії "Російський алюміній" (РусАл)», - йдеться у повідомленні.

Там також сказано, що Glenсore, отримавши на баланс долі МГЗ, матиме акціонерний контроль над активами алюмінієвої галузі в Україні. У володіння українськими підприємствами, що раніше належали РусАлу, Glencore вступить в найближчі дні.

З огляду на те, що заявлені концентрації не призводять до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на товарних ринках України, АМКУ надав відповідні дозволи.

Надано дозвіл на концентрацію, в результаті якого група Glenсore увійде в капітал іноземних компаній "Гордал Холдінгс А.В.В." і "Гандела Інтернешнл А.В.В.", які є учасниками ТОВ "Компанія "Алюміній України" і "Гуардон Україна" (обидві - Київ), які безпосередньо володіють 13,96% і 86,04% частками в МГЗ відповідно.

Крім цього, АМКУ дозволив Glenсore придбати частку і в ТОВ "Охорона МГЗ" (с. Галицинове, Миколаївська область), в якому зараз 99% належить МГЗ.

Glencore International - швейцарська трейдингова компанія, один з найбільших в світі постачальників сировинних товарів і рідкоземельних матеріалів. Компанія працює в 50 країнах. У штаті підрозділів Glencore знаходиться більше 150 тисяч співробітників. Виручка компанії в 2016 році склала 177 млрд доларів, скоригована EBITDA - 10 млдр доларів.

Читайте також: АМКУ дозволив продаж активів російського олігарха Дерипаски в Україні

Як уже повідомляв Укрінформ, тиждень тому Господарський суд Миколаївської області задовольнив позов обласної прокуратури, розірвавши договір оренди причалів між Миколаївським глиноземним заводом і Фондом державного майна України.

У квітні 2017 року голова Миколаївської обласної державної адміністрації Олексій Савченко ініціював створення на державному рівні тимчасової слідчої комісії, яка б зайнялася перевіркою законності приватизації Миколаївського глиноземного заводу. Він також вважає, що треба забрати у Миколаївського глиноземного заводу 30 відсотків акцій, які колись належали державі або причальні стінки, якими підприємство користується задешево.