Українські АЕС від землетрусів захистять найсучасніші технології МАГАТЕ

Досвід Holtec International допоможе Україні покращити сейсмічну безпеку енергоблоків АЕС на базі найкращих сучасних світових технологій та стандартів МАГАТЕ.

Про це йдеться у підсумовуючих матеріалах технічної наради «Енергоатом» та Holtec International (США) з розширення співробітництва між компаніями у впровадженні сучасних рішень питань  безпеки та ефективності при експлуатації та будівництві енергоблоків АЕС, наданих Укрінформу Центром зовнішніх інформаційних комунікацій НАЕК. 

"Найважливішими результатами наради стали домовленості щодо залучення досвіду Holtec International у покращенні сейсмічної безпеки енергоблоків українських АЕС на базі сучасних стандартів МАГАТЕ та спільні плани щодо впровадження новітніх підходів із забезпечення задовільного стану корпусів українських реакторів", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Делойт представила етапи реалізації проекту з корпоратизації Енергоатому

Президент НАЕК Юрія Недашковський зазначив, що для Енергоатома співпраця з Holtec International є стратегічним напрямком. «Наразі у співпраці з  Holtec International Енергоатом приступив до практичних робіт зі створення в Україні Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Багаторічний досвід партнерства за цим складним проектом дозволяє нашим компаніям впевнено дивитись у перспективи співробітництва й за іншими напрямами, які забезпечать розвиток ядерно-енергетичного комплексу України», - додав Недашковський.

Нарада відбулась у центральному офісі Енергоатому та Київському представництві Holtec International під головуванням президента Компанії Юрія Недашковського та за участі віце-президента з технологій реакторів - директора з ядерних технологій SMR, LLC Holtec International Томаса Марсiлля.

Довідка. Контракт на будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій (ЦСВЯП) між Енергоатомом і переможцем відповідного тендеру компанією Holtec International був підписаний ще у 2005 році, проте з ряду причин, у тому числі через зміну політичної кон'юнктури проект довгий час був фактично заморожений. Реальна робота за цим проектом відновилася у 2014 році.

Контракт на будівництво сховища передбачає, що компанія Holtec International постачатиме спеціальне устаткування для сухого зберігання відпрацьованого ядерного палива та його транспортування, а також надасть Україні технології, що будуть застосовані, як на енергоблоках АЕС, так і при перевезенні ВЯП з АЕС до ЦСВЯП, а також у самому сховищі.