Оплата за транспортування газу: в НКРЕКП заявляють, що "перекос" виникає через людей

Сектор споживачів використовує 71% газорозподільчих потужностей, однак сплачує лише 44% обсягів. Решта витрат лягають на плечі теплокомуненерго та промисловості.

Про це на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг повідомив голова комісії Дмитро Вовк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Перекоси у частині обсягів та потужностей не є правильними. Той хто створює затрати не сплачує за них. Існуюча система, коли оплата йде лише за обсяги, не є правильною, на нашу думку. Вона має характер сезонності, дискримінаційності, невідображення витрат", - сказав Вовк.

Читайте також: НКРЕКП взялася за впорядкування тарифів на переробку побутових відходів

Зокрема, за його словами, у секторі населеня 99% споживачів використовують 71% потужностей мереж, а сплачують 44%. У сфері теплокомуненерго 0,05% споживачів використовують 12% потужностей, а сплачують 27,4%. Серед промислових споживачів 0,7% використовують 17% потужностей, а сплачують 28,5%.

"Споживачі, які використовують газ лише для плит, створюють найбільший перекос: споживаючи до 5% обсягів, вони користуються 18% потужностей", - зазначив Вовк.